Чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска
Чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска / Kmeta.bg

Чудотворната икона на Богородица „Одигитрия Байталска“ пристига за поклонение в Добричка област. От 10.00 до 12.00 часа светинята ще бъде изложена в храм "Свети Георги" в Добрич, където ще бъде отслужен молебен за здраве, след което ще отпътува за Генерал Тошево. Жителите на добруджанската община ще могат да й се поклонят в храм "Св.Димитър" от 14.00 до 17.00 часа.

Чудотворната икона тържествено бе посрещната във Варненската и Великопреславска епархия на 27 януари във варненския катедрален храм „Св. Успение Богородично“. Тя ще обиколи различни градове в епархията през дните до 3 февруари. След варненци и шуменци пред светинята ще се поклонят и жителите на Добрич, Генерал Тошево, Велики Преслав  иТърговище.

Чудотворната икона е била няколко пъти в България. Одигитрия (в превод от гръцки – Пътеводителка)  е сред основните типове изображения на Божията майка с младенеца на ръце. Гостуващата икона носи името на украинското село Байтали, в Ананиевски район на Одеска област, където се съхранява в манастира „Рождество на света Богородица“.

Години наред се е смятала за изгубена и е открита през 2005 г. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. След реставрацията от иконата потекло миро и болни деца, които се докоснали до нея, оздравели. Затова я канонизирали като чудотворна.

Според монасите в манастира иконата помага на вярващите за изцеление от всякакви недъзи, на бездетни семейства да се сдобият с рожба, на синове и дъщери да се върнат в домовете си,  както и за успешно приключване на съдебни спорове.