Дискутират услугите за деца в областите Добрич и Варна
Дискутират услугите за деца в областите Добрич и Варна / Дарик Добрич - архив

Стратегически анализ и дебат за бъдещето на услугите за деца в областите Добрич и Варна ще бъдат представени на интерактивен семинар, съобщиха от фондация „Лумос”. Семинарът е тридневен и стартира днес във Варна.

Анализът, извършен от „Лумос” през последните две години съдържа общ преглед на наличните статистически данни, свързани с услугите за деца във Варна и Добрич, както и тенденциите и моделите в другите форми на грижа, а също и общ преглед на финансовите механизми и управленски структури. Докладът извежда препоръки в сферите здравеопазване, образование, социална закрила, подобряване на грижата, устойчивост на услугите, участие на децата, промяна на нагласите.

Целта на анализа е да се направи пилотно проучване с цел да се ускори, да се подобри качеството и да се гарантира по-голяма ефективност на текущата реформа на системата за грижа за деца във Варна и Добрич.

„Аз се надявам резултатите от това събитие да постигнат две неща: да помогнат в утвърждаването на процеса на деинституционализация във Варна и Добрич и да променят системата, така че децата в бъдеще да не знаят какво е живот в институция, а да могат да растат в най-доброто за едно дете място – семейството” – заяви Джорджет Мълхеър, изпълнителен директор на „Лумос”.

Въз основа на изготвените анализи и на опита на участниците ще бъдат разработени планове за действие на областно равнище за трансформиране на услугите за деца. По време на семинара ще бъде разгледано още управлението на процеса на деинституционализация и управлението на риска. За участие в семинара са поканени представители от системите на социалните услуги, здравеопазването и образованието, директори на институции и неправителствени организации.