Диана Борисова: Въпросът е не какво да променим, а как
Диана Борисова: Въпросът е не какво да променим, а как / Дарик Добрич

„В работата си ще залагам на диалога и на екипността” – заяви в ефира на Дарик радио новият директор на общинската дирекция „Хуманитарни дейности” Диана Борисова. Тя бе назначена със заповед на кмета Детелина Николова след спечелен конкурс за поста. Борисова бе дългогодишен директор на Регионалния Исторически музей в Добрич.

Дирекция „Хуманитарни дейности” включва отделите „Образование”, „Култура” и „Социална политика”. „Чувствам се най-добре подготвена в областта на културата, защото съм работила дълги години в тази сфера и я познавам” – каза Диана Борисова. Тя декларира, че ще се срещне с колективите на всички културни институти, за да обсъди с тях конкретните проблеми.

На въпроса какво ще промени в досегашната работа на дирекцията, Борисова заяви:

„Въпросът какво почти не съществува, защото отговорите се указват в нормативните документи, които трябва да се следват и изпълняват. За мен основният въпрос е как – как да подпомогнем културните институти, как да направим проявите адекватни на нашето съвремие и да отговарят на очакванията на потребителите, как да привлечем младите хора, как да обвържем културата по-близко с туризма, как да заздравим връзката училище – култура. За мен правилният отговор на всички тези въпроси е чрез един много широк и непрестанен обществен дебат, в който участват творци и потребители на културни продукти. В това взаимодействие виждам и мястото на дирекция „Хуманитарни дейности” и направление „Култура”.

Борисова подчерта още, че липсата на средства не бива да е пречка за реализация на добрите идеи. Според нея бюджетът ще се разходва основно за поддържане на материалната база, а за осъществяването на отделните идеи ще се търсят допълнителни средства, включително и чрез проекти.

„В образованието проблемите също не са малко, но там следва да помислим  дали количеството трябва да бъде за сметка на качеството” – коментира още Борисова.

„Това, което се случва в нашия град не може да е отговорност само на една институция, това зависи и от хората, които живеят тук. Отворени сме за предложения и идеи и тези, които са добри ще намерят своята реализация” – заяви новият шеф на дирекция „Хуманитарни дейности”.