Д-р Галя Василева: Лошото отношение към лекаря пречи на излекуването на пациента
Д-р Галя Василева: Лошото отношение към лекаря пречи на излекуването на пациента / Дарик Добрич
Д-р Галя Василева: Лошото отношение към лекаря пречи на излекуването на пациента
47047
Д-р Галя Василева: Лошото отношение към лекаря пречи на излекуването на пациента
  • Д-р Галя Василева: Лошото отношение към лекаря пречи на излекуването на пациента

Осем млади лекари са започнали работа в МБАЛ-Добрич от 12 септември досега. Това съобщи в ефира на Дарик д-р Галя Василева-Хинкова, която е новият председател на
Регионалната колегия на Българския лекарски съюз
. Тя е родом от Добрич, завършила е във Варна, има 20 години стаж, като в момента е общопрактикуващ специалист, ръководител на групова практика в ДКЦ-2.

Промяната в ръководството на колегията е наложена от изтичане на мандата на предишния председател - д-р Демир Демиров, уточни д-р Василева. Има пълна смяна и в състава на 6-членния Управителен съвет на лекарския съюз в Добрич, избрани са млади хора, каза тя и припомни, че присъствието в организацията е задължително за практикуване на благородната професия, като за областта членовете й са 550. Първата задача, върху която се е съсредоточила новият председател, е обновяването на интернет страницата на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Добрич. Почти на финала сме, каза д-р Василева.

Очаква се на 15 декември да бъдат финализирани преговорите за новия Национален рамков договор за следващата година, съобщи още д-р Василева. Според нея в него няма да има нови моменти, касаещи пряко пациентите, освен прокарването на възможност за директен достъп при специалист, без предварително посещение при личния лекар. Услугата се предвижда да бъде с такса от около 25 лева, но и това предстои да се прецизира на преговорите. Специалистът ще може да назначи при необходимост изследвания, които вече да бъдат поети от Здравната каса.

Сред основните задачи на Лекарския съюз са защита на правата на хората в бели престилки, коментира още д-р Василева. Тя изрази съжаление, че правната комисия в Народното събрание е отхвърлила идеята на колегите си от здравната, да се инкриминира посегателството от пациент върху лекар. С подобни привилегии се ползват данъчни инспектори, съдии и полицаи, но на нас ни отказаха, според колегите с не много аргументирани съображения, коментира председателят на колегията в Добрич. Тя си обяснява натрупаното негативно отношение на хората към лекарите с финансовите затруднения за повечето пациенти, с невъзможността да се изписват скъпи медикаменти и да се прилага желаното от специалистите лечение. Тя смята, че това отношение пречи на лекуването, тъй като голяма част от процеса е свързан с вярата и подобряването на душевното състояние.

Чуйте част от разговора с д-р Василева в аудиото.