БСД започва подписка за обявяване на 25 септември за национален празник
БСД започва подписка за обявяване на 25 септември за национален празник / Дарик Добрич

Подписка за обявяване на Деня на Добрич 25 септември за национален празник инициира Гражданско сдружение „Български Съюз Добруджа” /БСД/. Представители на формацията, което бе създадена в края на април, обявиха днес пред журналисти целите и намеренията си. Лидер е Николай Нейчев, зам.-председатели – Добромир Русев и Камен Стоилов, а огранизационен секретар е Силвия Паскова. По думите на Нейчев ядрото на сдружението представляват хората, работили с ББЦ и Николай Бареков. Те са били разочаровани, защото нищо от обещанията на сегашния евродепутат не е било изпълнено. Очакваме около 70% от структурите на ББЦ в Добричко да се присъединят към нас, прогнозира Нейчев.

Акцентът на БСД е Добруджа. „Ние не сме нито леви, нито десни, ние сме шовинисти. Може да не звучи добре, но няма друга дума, с която да го обясня. Нас ни интересува Добруджа, държавата ни интересува дотолкова, доколкото показва  какво е нейното отношение към Добруджа”, заяви Нейчев. В момента БСД прави структура в Добрич, а през зимата ще изгражда организации и в областта.

Символ на сдружението е бялата лястовица, а девизът - „Всички за Добруджа и Добруджа за всички”. На местните избори съюзът ще участва с листа за общински съветници, но още не е решено дали ще има кандидат за кмет. Конкретни инициативи от формацията все още не желаят да споделят, за да не бъдат копирани от другите партии.  Уставът им позволява успоредно с членството в сдружението да се членува и в някаква друга партия.

БСД разчита много на младите хора и смята, че за тях Добрич е скучен град, който не им предлага работа и забавления.  „Искаме да обединим хората, всички сме добруджанци и нямаме какво да делим, крайно време е да седнем и да си оправим града. Ние сме освен това за преуспяващ и честен бизнес”, допълни Нейчев. Подписката за обявяването на 25 септември за национален празник ще стартира през следващата седмица и по-късно ще бъде внесена в общината и в парламента.