Без хранителни инциденти и затворени обекти по морето изпратиха сезона в Добричка област
Без хранителни инциденти и затворени обекти по морето изпратиха сезона в Добричка област / Дарик Добрич - архив

За поредна година няма регистрирани хранителни инциденти в морските общини на Добричка област по време на летния туристически сезон, съобщи пред Дарик директорът на ОДБХ Добрич д-р Розалина Брайкова. Засиленият контрол в обектите за обществено хранене, временните и търговски обекти и тези, тип „ол инклузив” стартираха от 1 юни и продължиха до 12 септември. Инспекторите от отдел „Контрол на храните” към ОДБХ Добрич са извършили общо 502 проверки. Голяма част от тях са били състредоточени в заведенията за обществено хранене, по-рядко - в търговските обекти и тези, тип „ол инклузив”.

Наблюдава се значително намаление на нарушенията спрямо миналата година, сочат изводите на здравните инспектори. Издадените от тях предписания са 43. Повечето от тях са били свързани с подготовката на обектите и привеждането на материално-техническата им база за сезона. Част от предписанията са били свързани с поддържането на текущата хигиена в обектите, липсата на здравна идентификационна маркировка на храните и неправилното им съхранение, липсата на термометри, на пълно работно облекло на персонала, на заверени здравни книжки, информира д-р Брайкова. Съставените актове за административни нарушения са общо девет. Няма затворени обекти през сезона, за разлика от миналата година, подчерта още директорът на ОДБХ в Добрич.

Бракуваните през летния сезон храни по Черноморието в Добричка област са 170 кг., значително по-малко от миналогодишните 500 кг. Сред основните причини за възбраната и бракуването им са неправилно етикетиране, липса на етикети, неправилно съхранение и изтекъл срок на годност.

Общо 17 сигнала са получени в областната дирекция през отчетния период. За 12 от тях е преценено, че са неоснователни. При останалите 5 са установени нарушения, като са съставени актове и са издадени предписания.

 

Във връзка с началото на новата учебна година, от ОДБХ Добрич извършват извънредни проверки на кухненски блокове в детски ясли, градини, училища, бюфетите и павилионите към тях. Проверява се материално-техническата база, качествата на храните и съхранението им, предлагани за консумация на децата.