Общо събрание на Албена АД
Общо събрание на Албена АД / Дарик Добрич
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров е новият член на Борда на директорите
За 2018 година Албена АД отчита 3% ръст в реализираните нощувки и приходи в размер на 99,3 млн. лв., което е с 13% повече спрямо миналата отчетна година. Това стана ясно по време на годишното Общо събрание на акционерите на дружеството.

Печалбата от оперативна дейност е 10,3 млн. лв., което е ръст от над 50% спрямо 2017 година. Годишната доходност на акция достига 2%, което е най-високият показател сред публичните дружества в сектор „Туризъм” в България.

Ваканционно селище „Албена“ с международни сертификати по ИСО

По време на събранието беше взето решение на акционерите да бъдат разпределени дивиденти в размер от 0.80 лв. на акция. Това е с около 13% повече от миналогодишния дивидент.

Беше гласувана и планираната промяна в състава на Борда на Директорите. На мястото на Даниела Петкова – представител на Ди Ви Консултинг ЕООД, застава Пламен Димитров. Той е председател на КНСБ и има богат опит в сферата на управлението на човешките ресурси.

Инвестиционната програма на дружеството за 2018 бе в размер на 32,5 млн. лв.

Албена
Албена АД

Сред мащабните инвестиции в инфраструктура е комплексът „Бялата Лагуна“, който ще бъде довършен през следващите две години. 5-звездното ваканционно селище ще има 350 стаи. Като цяло Албена АД е инвестирала в комплекса 45 млн. лева, посочи изпълнителният директор Красимир Станев.

Беше започната реконструкцията на хотел „Амелия“, която ще приключи през 2020 година. Там ще има 142 петзвездни стаи и топла връзка с х-л „Парадайс Блу Маритим”.

Многофункционалната зала „Сити хол” /на мястото на стария боулинг/ ще бъде готова в края на август. Тя ще има капацитет 1100 души, ще бъде зала за конгреси, събития, делови срещи, концерти, с възможности за модерна медия.

 За 2019 година планираните инвестиции са в размер на 38 064 000 лв. и включват реновиране на стадионите, изграждане на сцена на открито и др. Предстои и модернизиране на централната алея в курорта и на базара.