37 обекта от региона са включени  в националния регистър на туристическите атракции
37 обекта от региона са включени в националния регистър на туристическите атракции / Дарик Добрич

37 обекта от Добричка област са включени в националния регистър на туристическите атракции, изготвен наскоро от Министерството на туризма. Онлайн регистърът е достъпен през сайта на ведомството. В него е поместена информация за местонахождението на обектите, чия собственост са, какъв статут имат, дали входът за разглеждане е платен, има ли в района места за настаняване. На този етап в регистъра са представени над 3300 забележителности от цялата страна. Списъкът е изготвен на базата на подадени от общините данни, които постоянно могат да се допълват и актуализират.

Прави впечатление, че сред забележителностите в Добричка област не са посочени резерват Яйлата в община Каварна, нито Суха река, която преминава през землищата на общини Крушари и Тервел, и където се намират едни от най-ранните скални манастири в Европа. В списъка не е включена и крепостта Залдапа, която се причислява към най-големите и значителни късноантични градски центрове в тази част на Балканския полуостров.

Справка в регистъра показва, че в общини Добричка и Крушари не е посочен нито един туристически обект. Община Каварна изненадващо се представя само с една забележителност – нос Калиакра. Община Тервел също предлага за посещение само един обект - Историческия си музей. Генерал Тошево присъства в регистъра с Международния фестивал "Богородица" и язовир Дрян, като място за спортен риболов и отдих.

Значително по-пълни списъци са предоставили останалите 3 общини в Добричка област. Балчик присъства в регистъра с 11 обекта - Ботаническата градина, КЦ"Двореца", Храма на майката на боговете - Кибела, Исторически музей, Етнографски музей, Възрожденски комплекс, в който попадат църквата "Св. Никола" и килийно училище, а също Художествената галерия, манастира "Ак Язълъ Баба – Свети Атанас", старата мелница, късноантична и средновековна крепост, курорт "Албена".

Община Шабла е посочила 10 туристически атракции - Тюленовските пещери, археологически паметник "Селищна могила Големия остров",  Зелен образователен център и детска работилница на открито, читалище "Зора 1894", което е паметник на културата, Шабленския фар и рибарско селище "Кария", благоустроен терен в полза на местната рибарска общност в Тюленово, "Големия остров– Дуранкулашко езеро" - проект по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния, Шабленска тузла, зона за рекреация "Рибарско селище Кария", възстановка на тракийско рибарско селище "Брия".

Община Добрич насочва вниманието на туристите към 12 забележителности - Военното гробище, архитектурно-етнографски музей на открито "Стария Добрич", къща-музей "Йордан Йовков", дом-паметник "Йордан Йовков", Етнографската къща, Музея в градския парк, Художествената галерия, храмовете "Свети Георги" и "Света Троица", арменската църква "Свети Ованес" и зоопарка.