30-40% е подморът на пчели в Добричко
30-40% е подморът на пчели в Добричко / hashtag-bg.com
До 100 тона е непродаденият миналогодишен мед
Подмор на пчели в Добричко
92443
Подмор на пчели в Добричко
  • Подмор на пчели в Добричко
Добричка област е сред регионите, засегнати от висока смъртност на пчелите, заяви пред Дарик пчеларят Сава Савов. По думите му са поразени 30-40% от пчелините в областта, като в някои от тях са измрели половината от пчелните семейства.

Зимно-пролетната смъртност при пчелите не е нещо необичайно, но нормалният подмор е най-много 10%. Измиране настъпва при неблагоприятни условия за зимуване - продължително задържане на студено време и невъзможност за очистително облитане на пчелите, недобре защитени от ветровете пчелини, влажни гнезда, недостатъчни или недоброкачествени хранителни запаси, зарази.

Пчелите издържат до минус 20 градуса, ако имат добри запаси от мед. В противен случай трябва пчеларите да влязат в пчелините, да подадат допълнително храна, да се направи ротация по-близо до гнездото, за да няма още подмор, съветва Савов.

Браншовиците се оплакват от ниската изкупна цена на полифлорния мед, която е паднала до 3.40 лв. за килограм. Сред причините е дъмпингът на украински мед. Според Савов в региона има между 80 и 100 тона непродаден миналогодишен мед, а пчеларите изчакват по-добри цени, за да продадат продукцията си.

Сава Савов се грижи за 100 кошера в с.Орлова могила. Обявяван е за пчелар на годината. Чуйте още от него в прикачения файл.