Откриха Пчеломания 2016, участват 83 фирми от 4 държави
Откриха Пчеломания 2016, участват 83 фирми от 4 държави / Дарик Добрич
Откриха "Пчеломания 2016", участват 83 фирми от 4 държави
85241
Откриха "Пчеломания 2016", участват 83 фирми от 4 държави
  • Откриха "Пчеломания 2016", участват 83 фирми от 4 държави

83 фирми се включват в тазгодишното специализирано изложение „Пчеломания", организирано от „Добрички панаир" АД. Сред тях има и от Гърция, Сърбия и Турция. Борсата се откри официално в 13.00 часа в присъствието на кмета Йордан Йорданов, областния управител Детелина Николова, директора на Областна дирекция „Земеделие" Тодорка Макарова. Изпълнителният директор на „Добрички панаир" Звезделина Иванова отбеляза, че пчеларският сектор е жизненоважен за България и Европа, а изложението в Добрич се е превърнало в отлично място за обмяна на опит, идеи, иновации от света на пчеларството.

Кметът, под чиято егида се провежда събитието, похвали много организаторите, че съдействат на поддържането на отрасъла, защото е знайно, че пчелите намаляват в световен мащаб, а не бива да допускаме те да изчезнат, което би било пагубно за човечеството.

Откриха Пчеломания 2016, участват 83 фирми от 4 държави
netinfo

За първи път на пчеларското изложение има и организирана визита от румънски производители и търговци. Сред тях са 10 пчелари и двама представители на търговски фирми и вериги. Води ги Камарата за търговия, индустрия и навигация в Констанца в сътрудничество с офиса на „Enterprise Europe Network" в Добрич. Целта на посещението е да се обменят контакти и създадат дълготрайни партньорства, каза при откриването Лучия Каленичи от Камарата.

Над 1 000 са пчеларите в региона на Добричко, като регистрирани от тях са 614 с 55 751 пчелни семейства, съобщи областният координатор на браншовата организация Български пчеларски съюз и председател на сдружение „Пчела - Добрич" Стойчо Стойчев. По думите му топлият месец февруари тази година се е отразил добре на пчелите и те са събирали прашец от цветовете на дрян и леска. Сега са цъфнали вече джанки и кайсии, но пчелите не излизат, тъй като е студено и влажно. Намаляла е популацията, няма млади пчели, коментира още той.

Стойчев припомни, че миналата година добивът е бил по 28-30 килограма от пчелно семейство. В страната са били произведени 8 000 тона мед, а са изнесени 14 000 тона, което означава, че има външно производство, обявено за българско. Това накърнява имиджа на родната продукция, смятат пчеларите. Цените на меда са паднали и достигат 4.60 лева на едро за килограм букет.

Много посетители проявиха интерес към 13-тото изложение „Пчеломания", което е разположено в спортен комплекс „Простор". То продължава до 20 март. Предлага се пчеларско оборудване, инвентар, мед и пчелни продукти. Съпътстващата програма включва работни срещи на тема "Възможности за подпомагане на пчеларския сектор по ПРСР 2014 - 2020" и „Работа на пчелина през пролетта и подготовка за главна паша".

Чуйте в аудиото какво казаха при откриването Звезделина Иванова, Йордан Йорданов и Детелина Николова.

Откриха Пчеломания 2016, участват 83 фирми от 4 държави
netinfo