/ iStock/Getty Images
Затварят неврологичното отделение на МБАЛ-Добрич заради заразени пациент и лекар
За последното денонощие в Единната информационна система има регистрирани нови 28 лица с положителен резултат за COVID-19, съобщиха от Областна администрация.

Осем са новорегистрираните случаи на коронавирус в област Добрич

Директорът на Регионална здравна инспекция и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова информира, че за днешния ден в системата има регистрирани от областта общо 78 изследвания.

"От тях 56 са проби, изпратени от РЗИ, 8 - от МБАЛ Добрич и 14 са на лица, направили изследване по свое желание. 38 от общия брой на пробите са положителни, а другите 40 - отрицателни", добави още тя.

"От общия брой на положителните 10 са на лица, на които им предстои излизане от изолация, но тя е продължена поради отчетения положителен резултат", каза още д-р Ангелова.

Нови десет случая на коронавирус в Добричко, почина жена

Другите 28 положителни проби са на новорегистрирани пациенти. Разпределението на новите лица, заразени с коронавирус е 13 мъже на възраст от 37 г. до 87 г., от които трима са настанени за лечение в МБАЛ-Добрич.

15 са жените на възраст от 25 г. до 47 г. От тях пет са настанени за лечение в МБАЛ Добрич. Сред регистрираните положителни резултати от изследвания има и медицински персонал - лекар и медицинска сестра.

"За последното денонощие две жени, пациентки на МБАЛ-Добрич, са починали", съобщи още секретарят на ОКЩ и директор на РЗИ д-р Ангелова. Жените са на възраст 69 г. и 77 г., като и двете са имали придружаващи заболявания - хронични болести", допълни тя.

Предприятие с огнище на COVID-19 в Добрич затвори врати

Д-р Св. Ангелова информира още, че се затваря за прием на пациенти неврологично отделение поради регистрирани положителни проби на пациент и лекар. Тя добави още, че ръководството на МБАЛ-Добрич трябва да направи организация, така че да не се отказва помощ на пациенти, имащи нужда от оказване на неврологична помощ.

Във връзка с повишения обществен интерес специалистът заяви, че няма новорегистрирани положителни случаи в социалните услуги, предлагани на територията на област Добрич.

От взетите контролни проби на лица, излизащи от изолация, 28 са с отрицателен резултат и това са лица, които са излекувани.