151 пожара с материални щети в Силистренско през 2015 г.
151 пожара с материални щети в Силистренско през 2015 г. / Дарик Добрич

725 произшествия са ликвидирали поделенията за „Пожарна безопасност и защита на населението" в област Силистра през миналата година. Те са повече от тези през 2014 г. 459 от инцидентите са станали в областния град.

Пожарите с материални загуби са 151; без материални щети - 399. От служителите на Регионалната дирекция са извършени 132 аварийно-спасителни дейности и оказване на помощ. Излизанията на лъжливи повиквания в региона са били 37. При произшествия има един загинал и 7 пострадали.

Най-много са случаите на инциденти предизвикани от късо съединение - 23 %, небрежност при боравене с открит огън - 23%, от техническа неизправност - 8%, неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди - 8%, самозапалване - 5,3%.

При превантивната дейност е акцентирано основно на проверки и контрол за спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност. Изготвени са планове за кампанийни мероприятия и дейности за отоплителен, пролетно-летен пожароопасен сезон, жътвена кампания и избори.

През годината служителите са извършили 36 комплексни, 288 контролни и 1 502 тематични проверки. За констатираните 419 нарушения са предписани 354 мероприятия в разпоредителни документи, а за останалите за съставени актове. Приложени са 19 принудителни административни мерки, съставени са 46 акта за установяване на административни нарушения, от които всички са по ЗМВР. Не са съставяни актове за административно нарушение на консултанти, проектанти и строители по Закона за устройство на територията.

Със заповед на областния управител са извършени пролетни и есенни проверки за обследване на техническото и експлоатационно състояние на потенциално опасните водни обекти на територията на област Силистра. Те са обхванали 29 водностопански обекта, като десет от тях са потенциално опасни язовира, три са участъци от Дунавска дига и един обект е корекция на речно корито.