Защитата на Костов: 100 млн.лв обръщат разследването за шефа на „Гранити”
Защитата на Костов: 100 млн.лв обръщат разследването за шефа на „Гранити” / netinfo
Защитата на Костов: 100 млн.лв обръщат разследването за шефа на „Гранити”
24216
Защитата на Костов: 100 млн.лв обръщат разследването за шефа на „Гранити”
  • Защитата на Костов: 100 млн.лв обръщат разследването за шефа на „Гранити”

 

Провален търг за отчуждаването на варненския затвор и прилежащите му територии за около 100 млн. лева е променил хода на разследването за отвлечения бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Това заяви днес в съда Бранимир Балачев, адвокат на задържания за поръчителство Галин Костов. Той представи преписка и сигнал,  изпратен до главния прокурор и ВСС, който касае начина на водене на разследването и оказвания, според защитата, натиск срещу основни свидетели по делото.

За втори път Бургаският Апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение на бившия съдия от Варна и го остави за постоянно в ареста.

Според адвокат Бранимир Балачев, разследването за шефа на „Гранити” е тръгнало в друга посока през октомври 2008 година. Тогава, търгът за апетитния имот от над 60 дка в центъра на морската столица е спечелен от Галин Костов и Станислав Михайлов, бивш шеф на АДВ, който в момента се издирва за същото престъпление. По-късно процедурата е отменена от Министерството за правосъдието.  На двамата участници е бил оказван натиск за отказ от участие  в търга, информира  адвокат Балачев.

До този момент полиция и прокуратура работят в посока към  участие на съдружниците на Стоянов от „Гранити” в престъплението с цел присвояване собствеността му във фирмата, на обща стойност 20 млн. лева. Три дни след изчезването на Стоянов, бившият окръжен прокурор Ангел Ангелов издава удостоверие на майката на бизнесмена за разпореждане с активите му.

„Не е ли нужно прокуратурата в Бургас да си направи отвод с оглед на това, че има данни в делото за отношения между фирма „Гранити” и бившия окръжен прокурор Ангел Ангелов? Надявам се съдът да вземе отношение”-допълни защитникът.

Адвокатите на Костов сезират главния прокурор и за тайния доклад изпратен от човек в системата до шефа на ГДБОП  в който се потвърждава тезата на рязка смяна на разследването и отказ от версията за интереси вътре в „Гранити”.

"Това дело е една голяма манипулация. То е от тези, за които обществото не трябва да научава. По време на разследването са правени значителни нарушения на закона от длъжностни лица. Манипулирани са и свидетели, предлагани са им облаги ”- каза пред съда Балачев. Той и колегата му Йордан Киров посочиха два разпита на основния свидетел по делото Стоян Петров, които се различават по съдържание.

Според тях върху него е оказван натиск,  като в материалите по делото има данни, че на същия са му обещани 100 000 лева и осигурен канал  за да напусне страната. Данни затова има в личните обяснение на Петров представени на съда, главния прокурор и ВСС.  

Имаме информация,  че и на един от задържания Нено Стоянов са предлагани такива споразумение, с цел да се достигне до виновност на Костов и Михайлов, коментира Балачев.

 

Чуйте повече: