/ Община Бургас
Новият пристан ще осигури по-безопасно акостиране, а при лошо време ще е убежище за малки плавателни съдове
Община Бургас ще започне дейности по разширението на пристана на острова "Света Анастасия". Необходимото финансиране е осигурено, съобщиха от Общината.

Остров Света Анастасия посреща първите си гости на 8 май

Строителните дейности в акваторията на острова ще бъдат извършени на два етапа в периода юни-октомври. Новият пристан ще осигури по-безопасно акостиране, а при лошо време ще е убежище за малки плавателни съдове.

Съществуващият в момента пристан е разположен в зона, подложена на интензивно морско вълнение. Той е с ограничени размери - 29 метра, и за две корабни места. При силен вятър и вълнение достъпът до острова е опасен или невъзможен.

Пристанът не може да служи за убежище на малки плавателни съдове, заварени от буря в морето, каза кметът Димитър Николов. Той информира, че съгласно разработената концепция за реконструкция и разширяване, е предвидено удължаване на съществуващия кей с 5 метра в южна посока, оформяне на предпазна каменно-насипна "шпора" от тетраподи, както и изграждане на нов кей срещу стария с дължина 38 метра.

Община Бургас има готовност да възобнови разходките с кораб до остров Света Анастасия

"Това ще е съпроводено с инсталиране на електрическо оборудване, ВиК, навигационни елементи и всички дейности, необходими за осигуряване на самостоятелното функциониране на съоръжението", добави кметът.

Разширението ще се извърши по спечелен проект "Силата на водата". С финансирането ще бъде реставрирана и църквата "Св.св.Кирил и Методий" в центъра на града, ще бъде изградена етнографска експозиция в рибарското селище "Ченгене скеле", ще бъде закупен нов кораб за туристически пътувания и други.