Христо Радев
Христо Радев / Дарик Бургас
Прокуратурата: В аудиозапис Радев кара Радостина да се държи като жена

Директорът на ОУ „Христо Ботев“ в Ново Паничарево – Христо Радев е използвал служебното си положение, за да се възползва от Радостина. Целувал я в кабинета си и я е опипвал. Имал е възможност да упражни психологически натиск върху момичето и да го постави в положение на зависимост. С този мотив в Бургаския окръжен съд днес от прокуратурата поискаха да се наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 58-годишният училищен директор. 

Обвиниха в педофилия директор на училище

Срещу Радев е повдигнато обвинение за блудство. "Това е тежко умишлено престъпление, законът предвижда от 2 до 8 години затвор за това", посочи представителят на държавното обвинение. Според прокурора, въпреки че от началото на разследването са минали само четири дни, са събрани доказателства, от които не само може да се направи предположение, но и категоричен извод, че той е автор на престъплението. Има съдебно техническа експертиза на два аудиозаписа от мобилния телефон на момичето. В тях се чува разговор между Радостина и директора, в който момичето моли Радев да спре да се държи с нея като с жена и да спре да я целува.

Директорът, обвинен в блудство: Надявам се истината да излезе наяве (ВИДЕО)

Още три момичета са съобщили за блудство по време на разпитите. До една те също са ученички в ОУ „Христо Ботев“, стана ясно на днешното заседание.  „Каквото и да твърди от прокуратурата имаме показанията на едно момиче“, каза адвокатът на Радев - Станко Кралев. Защитата посочва, че в записите има сериозен недостатък - няма изследване на гласовете.

„Докато го няма, само може да се предполага“, подчерта юристът. Адвокат Кралев е категоричен, че записът е режисиран. Защитата настоя директорът да бъде пуснат на свобода срещу парична гаранция или да му бъде наложен под домашен арест, който да изтърпява в село Ново Паничарево. От своя страна Христо Радев обяви, че страда от високо кръвно налягане и псориазис и настоя за по-лека мярка. "И без това вече съм анатемосан в селото. Дори няма да искам да излизам от дома си", каза Радев пред съда. 

Ново Паничарево в защита на обвинения в блудство директор

Спорът между бащата на Радостина Х. и обвинения в блудство  директор на ОУ „Христо Ботев“ в Ново Паничарево е от години, стана ясно от думите на задържания Христо Радев, които разказа своята версия за случилото се с 14-годишната ученичка. „Нейният баща открадна едни дърва. Тогава подадох сигнал в полицията. Мисля, че беше 2004 или 2005 г. Хванаха го. От тогава не минава ден, в който да не усещам някаква омраза срещу мен“, каза Радев. Той е категоричен става дума за вендета на три ромски фамилии срещу него.

Бащата на Радостина също не останал длъжен и подал сигнал срещу директора, тъй като дъщеря му не е била приета в първи клас. Според Радев, дъщерята на мъжа пристигнала у нас от Гърция през 2010 без да знае и дума на български език. „Въпреки това я приехме в подготвителната група, която имахме. Тя беше абсолютно неграмотна. След сигнала на бащата ме попитаха, защо не е прието детето в първи клас, въпреки че е на седем години. Обясних, че е неграмотна. Тя не знаеше буквите. Но на бащата детските му били важни и подаде сигнал срещу мен“, каза Радев.

Разпитват още деца от училището в Ново Паничарево след сигнала за блудство

Той обясни, че Радостина го учудила с поведението си във въпросното посещение в кабинета му. Ученичката била там, за да попълни ученическата си карта, първоначално със свои съученички. По-късно се върнала и обяснила, че е допуснала грешка. „Казах й да не се притеснява, че ще купим нова карта. Тя настоява да не правя така, казваше, че съм директор и не бива. Учудих се. Запитах я какво да не правя“, разказа Христо Радев.