За рака на гърдата и профилактичните прегледи
За рака на гърдата и профилактичните прегледи / netinfo
В рамките на пет дни в община Созопол ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи за рак на млечните жлези.

Д-р Красимир Катерински – завеждащ Клиниката по образна диагностика в Националната болница по онкология в София.

- Как се случи така, че за втора поредна година сте в Созопол и правите безплатни профилактични прегледи?

- Под егидата на “Ейвън козметикс” на болницата бе дарен мобилен мамограф във връзка с провеждането на безплатен скрининг на рака на млечната жлеза, предимно в по-отдалечени райони, които са лишени от специалисти.

В Созопол идваме за втора година, като първия път обиколихме цялата община, стигнахме дори до Индже войвода, което е в Странджа и е едно от най-отдалечените села. Сега сме стационирани в Созопол, като жените от по-отдалечените места ще бъдат докарани тук с помощта на общината, която организира и поема разходите за транспорт за тях. В тези селища преобладава възрастното население, за което прилагаме мамография. На по-младите жени до 40 години правим ехографски прегледи, като за тази цел общината ни подсигури кабинет в сградата на читалището.

- Как си сътрудничите с общината и конкретно с кмета Веска Караманова за тази кампания?

- Имаме пълното съдействие на общината и на кмета Веска Караманова. Предишният път тя бе служебно заета, доколкото си спомням с подписване на споразумение за сътрудничество в Будапеща, но бе уредила организационно кампанията по отношение на устройването на екипа, записването на пациентки, подсигуряването на транспорт и всички необходимо за прегледите. Така е и тази година и мога да кажа, че Созопол е една от общините, в която стриктно до минутата се спазва графикът.

- Вашият коментар за участието на местната власт в такива кампании за профилактика на местното население, особено в малките и по-отдалечени от общинските и областни центрове населени места ?

- Не винаги може да се осигуряват средства от фирмите, затова, мисля, че този процес трябва да е двустранен и да продължаваме да си сътрудничим с общините. Нормално за жени от 40 до 51 години прегледите трябва да бъдат през една година, а за тези над 51 години трябва да са ежегодни. Ако не можем да си пожелаем да се виждаме всяка година, да си пожелаем да се виждаме през една година в Созопол.