/ Веселин Максимов
Утре започва от днес
93805
Утре започва от днес
  • Утре започва от днес
Този рефрен е от една от емблематичните песни на така наречения „мирен преход към демокрация“. Кой го измисли да е толкоз мирен, че комунистическата партия да продължи да управлява е тема на друг разговор. Този рефрен е изобретение на кръжец тогавашни слагачи, нарекли себе си „творци в подкрепа на демокрацията“. Помните ли им плаката, наснимани пред „Александър Невски“, изпружили истерично двата пръста, в подобие на жеста на Чърчил отпреди няколко десетилетия? Някои от тях бяха слагачи и на дотогавашния режим, други – току-що прохождащи слагачи, но и двете фракции бяха обединени в едно – „утре започва от днес“. Тоест, преди нас не е имало нищо, ние сме Началото, Пътят, Истината и Животът.

Нищо ново под слънцето, разбира се, 45 години преди паметното им скимтене в чест на новата ера на развитие на България, едни други цървули с каскети, които никога през живота си не били ходили в тоалетна с течаща вода са свършили същото – избили са безжалостно тогавашното „сега“ на Родината, а което не са избили, са унизили и прекършили навеки, в името на ефимерната идея за победа на световния пролетариат и в сляпо обожание на идола си – сифилистика Ленин, вожд на всички комунисти по земята и ако се вярва на съветските идеолози – човекът, измислил кирилицата. Няма да ви занимавам сега как са преизмислили историята, как са я пренаписали и как са въвели нови герои на дневен ред, за това има изписани купища книги.

Споменавам ги, за да отбележа, че след 28 години „мирен преход към демокрация“ нищо не се е променило и техните потомци – мирни револююционери продължават по същия безцеремонен, брутален и просташки начин – „утре започва от днес“. Преди нас е нямало нищо, дайте да изкореним всички дървета, за да угодим на наши фирми по озеленяването, да изкъртим всички паважи, за да поставим нови, в услуга на наши хора, които произвеждат павета и бордюри, да изкъртим всички стари, ретроградни забележителности, защото те не са демократични и са преди нашата власт. Ние ще поставим нови, наши, утвърдени от актуалния бащица, от меродавния елит. Ще чучнем статуя на страховит изрод на кея, точно където хората сядат, за да се любуват на морето, нищо, че е своеобразен връх в пиянските мозъчни полюции на наш творец.

Реформа в образованието, реформа в културата, реформа в съда, реформа в милицията, реформа в човешките взаимоотношения, евро реформа, западна реформа, източна реформа, съветска реформа, антисъветска реформа, реформа в главата, който мисли както преди не струва, който не е с нас е против нас. Хората стъпвали върху основите на миналото, надграждали, майната им! Ние сме революцията, ние сме новият ред, всичко започва от нас!

Онова, за дърветата, паважите, забележителностите и статуята-изрод ви напомни на някое определено място ли? А, само така ви се струва.

Важното е, че утре започва от днес!