Раздават минерална вода за жители и гости във всички населени места в Община Царево.

Пунктове са разкрити на къмпинг Араня - до бунгала Грудови на спирката на кв. "Василико", в центъра на града и пред кметства на всяко населено място, съобщиха от Общината.

Наводнението в Царево: Кодекса на труда предвижда обезщетения за някои работещи

Чрез наши дарители осигурихме и хранителни семейни пакети за първите дни, така че хората да има какво да се изхранят. Декларирали сме над 100 комплекта за подслон, включващ походен креват, заедно с всичко необходимо, спално бельо, чаршаф и възглавници. А нашите психолози също са готови да помагат. Стресът е голям, в първите един-два дни хората още са в шок. Това каза Ясен Сливенски от БЧК за NOVA.

През изминалото денонощие на терен се работи с над 100 човека доброволци. Съставен е регистър с 200 желаещи да се включат, но при необходимост и опит за връзка с тях не отговарят.

Апелира се към отговорно отношение, нека всеки желаещ да се обади първо на дежурния телефон: 0590/ 5-50-18. Има необходимост от много строителна техника и от хора, които да почистват дворове и мазета.

Община Царево

Военнослужещи от инженерните формирования в Българската армия извършват оглед и оценка на щетите на три мостови съоръжения в районите, пострадали от големите наводнения, съобщиха от Министерство на отбраната.

Правят се разчети за построяване на мост, свързващ централната част на Царево с квартал „Василико“. След приключване на огледите и анализите с кмета на община Царево и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се вземе решение за предприемане на съответните действия.

На територията на Общината не са регистрирани сигнали за бедстващи или хора в неизвестност, няма и непроходими пътища, съобщиха от МВР. Основните задачи пред различните структурни звена в МВР са свързани с регулиране на пътното движение до окончателното нормализиране на трафика.

С превантивна насоченост линейният контрол и засиленото полицейско присъствие по всички пътни артерии в рисковите зони продължава - цели се сигнализиране за възможни свлачищни процеси на скална и земна маса и своевременно предприемане на мерки за недопускане на рискови ситуации.

БГНЕС

Продължава охраната на повредената или унищожената собственост на гражданите с цел предотвратяване на случаи на мародерство.

Движението по направлението Синеморец-Ахтопол-Царево все още се извършва по обходен маршрут. Очакванията са до края на работния ден трафикът да се възстанови по стандартния път - част от републиканската пътна мрежа.

След водния ад по Черноморието – армията е на място, щетите са огромни, свидетелски разкази (СНИМКИ/ВИДЕО)

Екип на ГПУ-Царево с граничен - полицейски кораб обхожда акваторията край Царево за установяване на опасни предмети, попаднали в морето. Аналогични задачи изпълняват и пешите патрули - те извършват обход по бреговата ивица на къмпинг „Арапя“ и „Нестинарска“, като освен за опасни предмети, следят и за недопускане на посегателства към  безнадзорно оставеното имущество на гражданите.

БГНЕС

Спасителните действия на служителите от пожарната в Бургас са насочени към отводняване на обекти на територията на Общината. Поради належащ спешен ремонт на компрометираните язовирни стени, продължава цялостното изпразване на двата микроязовира към село Лозенец.

Изплащането на пенсиите ще се осъществява в сградата на кметство Ахтопол, в кабинета на местни данъци и такси. Там ще има представители на пощенска служба, готови да ви обслужат, съобщиха от кметството. Изплащането ще започне след 𝟭𝟮:𝟯𝟬 часа.

През следващата седмица ще започне оглед от представители на Министерство на земеделието. Земеделските производители и животновъдите, използващи земеделски земи, могат да се обърнат към Служба Земеделие в Царево към Областна служба Земеделие за съставяне на протоколи за нанесените щети.

Специализирана техника Амфибия подпомага АПИ за огледа на моста между „Нестинарка” и Царево. Помага и в търсене на възможности за заобикалянето му. Мостът ще бъде напълно премахнат, а на негово място ще бъде изграден нов, каза по-рано днес пред NOVA инж. Митко Порязов, началник ОПУ-Бургас.

До завършването му, ще има временен мост. Той ще има ограничения в скоростта и товароподемността на преминаващите.