Царево отново се връща към нормалния си начин на живот, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев.

Той обяви, че има няколко сигнала за нужда от евакуация, които са некоректни. Кметът призова телефон 112 да се използва по предназначение. 

Достъпът до Синеморец вече е възможен, тъй като нивата на р. Велека вече спадат, обяви Лапчев.

По думите му постоянно се доставят вода и храна.

"Предстои да се събере МС, подготвяме своите протоколи и ще споделим финансовата равносметка от потопа, който ни заля. Искаме помощ от държавата и за двата язовира. Ако не беше големият язовир, който е бил напълно празен преди да започнат валежите, комплекс "Оазис" нямаше да съществува", каза Георги Лапчев и отбеляза, че той е бил буфера, който е спасил целия район.

Лапчев, съобщи, че има потвърждение за самоличността на една от жертвите на потопа – това е съдия Мария Москова, чието тяло е извадено на пристанището на града. Остава едно лице, за което продължаваме издирването. Това е дъщерята на Мария Москова. Нямаме абсолютно никакви данни къде се намира, предполага се, че е била в автомобила на съдийката. 

Продължават действията на звената на МВР на територията на засегнатите от наводнението населени места. Към настоящия момент са идентифицирани телата на три жертви – двама мъже и жена. Няма нови сигнали за изчезнали хора.

По-рано през деня от МВР съобщиха за две жертви. "Към момента мога да потвърдя за две жертви. Едното тяло е на мъж, чиято самоличност е установена - 61-годишен мъж, който е родом от Смолян и живее в Несебър. Той е извършвал строително-монтажни дейности на новострояща се къща на двете жени, които все още издирваме. Тялото на другия мъж предстои да бъде идентифицирано". Това каза на брифинг директорът на ОДМВР Бургас ст. комисар Емил Павлов във връзка със ситуацията по Черноморието след наводненията. 

"Имаме информация за две жени, които са в неизвестност - майка и дъщеря. Едната е на 54 г., другата - на 30, и са от Царево. Те са изчезнали с джипа си, отнесени са от пропадналия мост на Царево. За издирването им са включени, както жива сила, така и техника - граничен катер и дрон. При обхождането колегите са установили труп на жена, но поради силното вълнение той е бил завлечен обратно в морето. Тялото не е идентифицирано и не е ясно дали става въпрос за една от двете издирвани жени", допълни ком. Павлов. 

БГНЕС

"От подаването на първия сигнал за бедствие към Царево бяха насочени множество екипи, благодарение на бързата ни намеса и затваряне на пътя не се стигна до по-сериозен инцидент", каза още директорът на ОДМВР-Бургас.

Кметът на Царево: Морето изхвърли на брега тяло на мъж, издирват се две жени

По думите му остава затворен пътят за Синеморец, където мостът е залят. Пътят за Варвара и Ахтопол е отворен, като мостът е проходим.

Той уточни, че във вторник получените сигнали за бедстващи хора в района, са били над 300. "Част от гражданите, които търсят помощ, не желаят да бъдат евакуирани. По този начин ние хабим ресурс и хора, които да ходят на места, където няма нужда", посочи ком. Павлов.

БГНЕС

Той посочи, че влошаване на метеорологичната обстановка не се очаква и уточни, че от МВР е направена необходимата организация, като има екипи в целия район.

"Има достатъчно сили и техника, просто трябва търпение и време", допълни директорът на ОДМВР-Бургас.

Премиерът Николай Денков съобщи, че обстановката се нормализира и постепенно пътищата стават проходими. 

"Осигурено е всичко, което е необходимо, за да не бедстват хората -  храна, вода", посочи той и допълни, че наред с институциите, днес се включват и доброволците, координирано с кризисния щаб. 

Министърът на туризма Зарица Динкова изрази съболезнования към близките на загиналите и благодари на хората, които са реагирали бързо и на хотелиерите, които по нейни думи са създали добра организация. Тя се срещна със собствениците на засегнатите хотели от наводненията на плаж "Нестинарка". 

Динкова заяви, че е разговаряла с туристите, които са благодарни на персонала и на управата на хотелите за бързата реакция.

"Има проблем с извозването им, тъй като поради необходимостта да се обследва състоянието на пътищата е опасно за момента да се тръгва с големи автобуси", заяви Динкова.

Тя допълни, че ще се свърже с туроператорите, за да се установи по какъв начин ще им се помогне.

От потопа по Черноморието най-сериозно бе засегната община Царево. Под вода са Лозенец, Арапя, Варвара и всички къмпинги от Созопол до Синеморец. Пътят Царево - Варвара е от най-засегнатите в района на потопа. 

БТА

Ден на траур е обявен днес в община Царево в памет на жертвите от наводненията. В Бургас са отменени празненствата по повод Деня на Съединението на България. От 10:30 часа в морския град българското духовенство ще отслужи молебен за здраве и спасение за всички, които се борят със справянето с бедствието. 

Ден на траур в община Царево в памет на жертвите от наводненията

Община Приморско също отмени сценичните си прояви. Планираната за днешния празник сценична програма се отлага за честванията на 22 септември. Шести септември ще бъде почетен в Приморско само с церемония по поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски.