Продължава борбата с водното бедствие, което връхлетя Южното Черноморие и взе четири жертви. Спешните екипи отново тръгват на обход, както за описване на щетите, така и за претърсване на морето. В помощ на пострадалите държавата обеща да отпусне по 1512 лв. за щети по имоти и до 2500 лв. за повредени уреди. Все още има разрушени пътища. Няма бедстващи хора и откъснати села. Образувано е досъдебно производство за бедствието. Остава пълната забрана за пиене на вода от водопровода, както и за къпане в моретоЕлектричеството на повечето места е възстановено, с изключение на най-ниските точки, където все още има каравани и бунгала под вода.

"От 19:00 ч. на 6 септември до 08:00 ч. на 7 септември не са регистрирани сигнали, свързани с бедстващи на територията на Община Царево хора. Няма данни и за хора в неизвестност. Засиленото полицейско присъствие по всички пътни артерии продължава. С оглед избягване на инциденти поради възможни свлачищни процеси на скална и земна маса в рисковите райони полицейски екипи осъществяват линеен контрол. Извършва се и охранителна дейност в зоните с повредена или унищожена собственост на гражданите с цел недопускане на мародерство", посочиха от полицията. 

Трафикът по направлението Синеморец – Ахтопол – Царево все още се извършва по обходен маршрут. В по-късните часове се очаква отваряне на основния път и възстановяване на трафика в нормален ритъм. Към момента няма затруднения при придвижването предвид, че по-голяма част от пътуващите от наводнения район са се изтеглили, посочиха още от полицията и допълниха, че екипите на Зонално жандармерийско управление – Бургас са в готовност за оказване на съдействие и упътване на пътуващите от Южното Черноморие.

Служителите от РДПБЗН – Бургас продължават с дейностите по разчистване и отводняване на терени в Община Царево. Проверява се проходимостта на пътищата и в случай на необходимост се изрязват и преместват дървета и клони. Стартира дейността по цялостно изпразване на двата микроязовира към с. Лозенец, поради належащ спешен ремонт на компрометираните язовирни стени. Екипи на „Гранична полиция“ също оказват съдействие на служителите от останалите структурни звена при изпълнение на задачите им.

 

По думите на кмета на Царево инж. Георги Лапчев, който даде брифинг пред медиите, към момента дейностите в общината са преминали във втори етап - възстановяване на инфраструктурата и разчистването на най-критичните райони. Това се прави заедно с доброволците, каза той. 

"Армията е тук от снощи. Ще разчитаме на военните инженери, които да ни помогнат с възстановяването на мостовите съоръжения на територията на общината. Плануваме да изградим временно съоръжение, което да осигури пешеходен достъп до кв. "Василико". Това каза пред журналисти кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

"В момента предстоят огледите. Очакваме експертите да кажат своите становища, за да можем да кандидатстваме за помощ от държавата. Материалните щети са огромни. Ще направим оглед на допълнителни зони днес, до които все още не са стигали хора. Водата е разрушила почти всичко, до което се е докоснала. Днес по обед ще докладвам лично на премиера първите резултати. Със сигурност щетите ще са за десетки милиони, но не можем кажем нищо с точност към момента", посочи Лапчев и допълни, че стените на двата язовира над село Лозенец са силно компрометирани. "Благодарение на това, че са били празни, село Лозенец и "Оазис" са спасени", каза още той. 

Царево щети
БГНЕС


По думите му експерти имат съмнение за компрометирането на седем моста, сред които и този по пътя между Царево и Малко Търново. Предстои съоръжението да бъде обследвано. "Продължава и източването на водата от язовирите. Кризисният щаб е решил тя да бъде източена докрай, защото язовирните стени са обрушени и трябва да започне тяхното реновиране", посочи кметът. 

„Армията и военните инженери ще помогнат с експертиза за мостовите съоръжения. На крайбрежната алея имаме напълно откъснато такова, ще се опитаме да го преместим, за да имаме достъп до квартал „Василико”, допълни градоначалникът. 

Има липсваща канализация и откъснати водопроводи, посочи кметът на Царево. Няма откъснати села, има достъпност до всяко от тях, каза още Георги Лапчев. Въпреки че няма нови сигнали за изчезнали хора, издирвателните дейности продължават и днес. Според него няма опасност от екологична катастрофа, но всеки един евентуален сигнал ще бъде проверен.

Лапчев коментира и въпроса били ли са включени системите за ранно оповестяване при бедствие. По думите му те са били активирани четири пъти, и то още при силния дъжд, преди да има наличие на приливна вълна.

Има открита сметка за дарения към Община Царево, която е публикувана на сайта на институцията.

Царево щети
БГНЕС

Царево щети
БГНЕС

Предстои изграждането на временен мост северно от къмпинг „Нестинарка”.

Продължава извозването на временното съоръжение, заяви пред NOVA инж. Митко Порязов, началник ОПУ-Бургас. След това ще бъде бутнат старият и на негово място ще бъде изграден нов, по-стабилен, обясни още той.  

По временния мост ще има ограничения в скоростта и товароподемността на преминаващите.

Отворен е пътят между Синеморец и Ахтопол. Всички населени места са проходими, има достъп. Продължават обследванията, обясни още инж. Порязов.
 

В село Кости хората се оплакват, че при всеки по-силен дъжд има проблеми.

„Кметът каквото може направи, малко пари като отпуснат. Преди имаше 4 моста, сега няма. Дерето иска цялостен ремонт, стените да се повдигнат нагоре, да се сложи мост”, разказа Димитър.

„Със сигурност ще се направи дерето. Има средства - над 1,5 милиона лева са отпуснати. Единственият проблем е с обществените поръчки. На 5-и трябваше да бъде сключен договорът. Но отново има обжалване”, каза кметът на селото Антон Ангелов.

Описът на щетите в село Кости е приключил още вчера.
 

По време на приливната вълна Композиторът Ясен Козев е бил в и Царево, и на „Арапя” и е станал свидетел на наводненията.

„Събудих се в 6:30 ч. Нямаш ток, нямаш вода. Телефонът ти е на 5% горе-долу. Газта даже беше свършила. Дъждът беше такъв, че къщата на 30 м не се виждаше”, сподели той. 
 
По думите му много хора са се били паникьосали в първия момент. Композиторът апелира да се акцентира върху взаимопомощта в подобни ситуации, а не да се търси виновник.
 

Атанас Месечков се намира в курорта Лозенец.

„Видяхме още през нощта срещу пети, че нещо ще се случи, защото буквално на 30 минути се будехме от гръмотевици. На сутринта дворът ни беше наводнен изцяло, а сме на високо”, сподели той. По думите му ситуацията в момента е спокойна и се нормализира постепенно.
 
БТА, nova.bg