Министър-председателят Николай Денков беше в Царево след невижданите наводнения, които връхлетяха региона. Той участва в кризисния щаб, след който заедно с кмета на града Георги Лапчев и областния управител Пламен Янев дадоха брифинг пред медиите с последна информация за случващото се. Бедствено положение беше обявено днес в общината заради интензивните валежи и наводнения. Чрез включване на предупредителните сирени към населението беше отправен призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащите води. 

"Имаме подадени сигнали за трима души, които се издирват, както и за двама загинали. Не е ясно дали загиналите са свързани с тези, които се издирват.  Общата бройка тепърва трябва да я уточним, но поне няколко човека са загубили живота си", посочи премиерът Денков. 

Той допълни, че е имало информация за деца, които са се чувствали застрашени. Децата са в безопасност, по високите етажи, приземието е наводнено, но те не са в опасност, отбеляза министър-председателят и допълни още, че няма блокирани хора. 

Воден ад по Черноморието: Двама души са загинали след потопа в Царево, издирват още хора

БТА

Представителите на властта апелираха хората в района да запазят спокойствие и да бъдат внимателни. Те излязоха с три много важни съобщения. Първо, следващите 48 часа никой да не влиза в морето, защото е опасно, бурно и замърсено. Второ, водата в мрежата в региона е замърсена, нарушена е чистота й, трябва да се изчака поне 1-2 дни, официално съобщение от ВиК, за да може да ползва за пиене и битови нужди. И трето, очакват се доброволци, които пътуват към Царево, те задължително първо трябва да минат през щаба, за да се разпредели работата и да се знае кой какво прави, заяви премиерът и допълни, че е спряно и електричеството, тъй като има опасност за живота на хората, ако се пусне, преди да са отводнени сградите. 

Премиерът беше категоричен, че в случая с наводнението става дума за изключително количество валежи, а не за непочистени корита на реките. „Теренът е такъв, че като вали в големи количества, се стича по билата и оттам реката си тръгва по пътя и залива, докъдето стигне”, уточни министър-председателят.

Повече от 100 човека са евакуирани, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев на брифинга пред журналисти след заседанието на кризисния щаб.

"Имаше множество сигнали от „Арапя“, „Оазис“, всички, които са подали сигнал и са потърсили помощ, са локализирани и такава им е оказана", добави той. 

Кметът на Царево съобщи още, че река Велека продължава да излиза, тежко е положението в село Кости

За загиналите двама души той отбеляза, че нещастието се е случило на един от пропадналите мостове в град Царево. Още не е ясна самоличността им.  



Само за няколко часа правителството мобилизира всички възможни институции, за да помогне на пострадалите от тежкото наводнение, служители на няколко министерства работят на терен, за да овладеят последствията от бедствието и да защитят хората, съобщиха и от правителствената информационна служба. На място са 11 екипа, 35 служители и 2 групи водолази от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас. Мобилизирани са допълнително хидромоторните модули от Регионалните дирекции на пожарната в Кърджали и Стара Загора. Служители на жандармерията, областната дирекция на МВР - Бургас и на Гранична полиция участват в евакуацията на хора. До момента от домовете им, от къмпингите и плажовете са изведени над 100 души. Обезпечават се сигурността и охраната по пътя от Приморско в посока юг.

В готовност за овладяване на последствията от бедствието са и модулни формирования за борба с природни бедствия от Министерството на отбраната. Военното формирование от състава на командването за логистична поддръжка в Бургас осигурява военнослужещи и високопроходима техника за доставка до пострадалите райони на сухи хранителни пакети и питейна вода, осигурени от областната управа.В борбата с бедствието се включват също министерствата на транспорта и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на земеделието и храните.

Агенцията за социално подпомагане (АСП) изпраща експерти за огледи на пораженията и подготовка на помощ за пострадалите. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) пусна електронна платформа за сигнали за бедстващи хора. Екипи на ведомството ще съдействат на пострадалите хора да подадат заявления за кандидатстване за еднократна помощ до 1512 лв. Тя се отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди след оценка на нанесените от пороя щети. След подпомагането от АСП пострадалите семейства ще могат да кандидатстват за помощ до 2500 лв. за закупуване на електроуеди и друга покъщнина от фонд "Социална закрила" на МТСП.

Областно пътно управление – Бургас и „ВиК“ - Бургас се включиха в отстраняването на последиците от наводненията. АПИ предприе спешни мерки за почистване на републиканските пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета. Заради пропадналия мост и нарушената инфраструктура от склад в Сливен е осигурен понтонен мост за пострадалия регион. Той ще бъде пренесен с няколко камиона.  Експерти от Министерството на туризма ще анализира състоянието на хотелите от най-засегнатите райони и нуждите от настаняване.

Областният управител на Бургас Пламен Янев организира щаб за улесняване на комуникацията между институции и граждани. Работи се по доставката на над 1000 пакета за бедстващите хора от БЧК и дарители. В Царево се очакват четири амфибии, два джипа и офроуд линейка, както и 13 напълно екипирани доброволци, сред които са един лекар и трима парамедици. 

БТА

Обстановката в района на Царево все пак постепенно се нормализира. Остават непроходими няколко пътни участъка в Царево, Варвара и Бродилово, съобщиха от пресцентъра на МВР към 18:00 ч. По данни към този момент няма бедстващи хора в Лозенец. Продължава евакуацията в къмпингите „Арапя" и „Нестинарка".

Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предприема спешни мерки за почистване на пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи в района. Фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа в област Бургас, насочва допълнителна техника и аварийни екипи за почистване на пътищата.

Привечер, но преди полунощ, би трябвало да спре да вали и обстановката да започне да се успокоява и облачността да се разкъсва. Това съобщи за БТА дежурният синоптик на НИМХ Христо Христов.

През следващите три дни нивата на реките в Черноморския басейн ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, се посочва в ежедневния бюлетин за състоянието на водите, публикуван от Министерството на околната среда и водите.

Министерство на труда и социалната политика (МТСП) стартира платформа на сайта си за подаване на сигнали за граждани в бедствено състояние вследствие на наводнението в oбщина Царево, съобщиха от ведомството на страницата си във фейсбук. Екипи на Агенцията за социално подпомагане (АСП) са в готовност да започнат обходи на пострадалите имоти и да направят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа, както и да ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции. 

Българският Червен кръст (БЧК) предоставя 800 семейни хранителни пакети, съдържащи 10 кг продукти от първа необходимост, които ще бъдат разпределени на най-нуждаещите се хора, пострадали при наводненията в община Царево, съобщиха от пресцентъра на организацията. При необходимост организацията ще предостави от бедствения си резерв и 100 спални комплекта – походно легло, матрак, възглавница, завивка и чаршафи. Осигурени са и 10 тона минерална вода от дарители, които ще бъдат доставени на място.