Населени места са без ток, не спират сигналите за наводнени улици, скъсани мостове и затворени пътища
Проливните дъждове предизвикаха потоп по Южното Черноморие. Опустошителното бедствие взе жертви. Редица населени места са под вода. Не спират сигналите за затворени пътища и прелели реки.

Водното бедствие предизвика паника, като властите призоваха хората да останат спокойни. Най засегнати са Царево, Ахтопол, Арапя, Лозенец, Нестинарка, както и близките населени места. Тази сутрин със сирени евакуираха населението в Царево.

БГНЕС

Двама души са загинали при наводненията. Това съобщи кметът на града Георги Лапчев. По неофициални данни жертвите са повече, но тепърва ще се установяват фактите.

По-рано полицията официално съобщи, че се издирват трима души, за които има подаден сигнал, че са изчезнали. 

Към момента преливат реките Караагач и Ропотамо. Пътят след Созопол в посока юг е затворен, това съобщиха от полицията.  В Царево не спират сигналите за наводнени улици, скъсани мостове и затворени пътища, което наложи обявяването бедствено положение.

Разпоредена е евакуация на част от хората, намиращи се в засегнатите от дъждовете райони. Кметът заяви, че никога не е имало такива валежи.

Община Царево

Той допълни, 60 души са настанени в кметството в село Лозенец, а останалите са в Царево. Има и преливане на язовирните стени на двата язовира. Предприети са действия за източване на язовир "Хаджи Яне" и непрекъснато наблюдение на язовир "Потурнашки". Към момента няма опасност от авария на язовирните стени.

Кметът на Царево: Двама души са загинали, вероятно жертвите са повече

Придошлите реки са предизвикали много щети по инфраструктурата. Затворен за движение е главният път между Царево и Синеморец. Министерството на туризма и Община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами. 



Екипи на Електроразпределение Юг работят по отстраняване на възникналите аварии по електроразпределителната мрежа в района, причинени от силния дъжд. Частично без захранване са централната част на Царево, както и района на къмпинг "Нестинарка“. Поради скъсан от бурята въздушен електропровод без захранване са селата Кости, Бродилово, както и Ахтопол, Варвара и Резово. 

БГНЕС

Няколко души в района на Царево имат нужда от помощ. Това каза директорът Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов.

"Част от тях са в къмпинг "Арапя", други - в къмпинг "Нестинарка". Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно", каза Джартов. По думите му в района продължава да вали. Високите води са разрушили няколко моста. Властите призовават хората да се качат на по-високи етажи.

Община Царево

На заседание на Кризисния щаб в Царево стана ясно, че протича евакуация на къмпинг "Арапя", село Лозенец и къмпинг "Нестинарка". Призовават се всички жители и гости да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите части на сградите, съобщиха от Общината.

Община Царево

Спря дъждът в най-южната част на община Царево - Резово и Синеморец. Водата от придошлата река Велека в района на Синеморец започна да се оттича. Остават блокирани всички подходи към общинския център Царево, като пътят е затворен след Приморско. Тече евакуацията на туристи, които се настаняват в обществени сгради и училища. Коли и каравани са отнесени в морето.

Областният управител на Бургас Пламен Янев заяви, че на телефон 112 има постъпил сигнал от очевидци за кола с двама души и пешеходец, които са отнесени от придошлата вода на мост, като в момента се уточнява районът.

Доближаваме се до рекордни стойности на валежи, ето къде спря дъждът по Черноморието

Най-тежка остава ситуацията на къмпинг "Арапя". Там продължава евакуацията на хора. На други места в общината няма бедстващи туристи.

Щабът реши, че се спира движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево, както и движението по пътя Синеморец-Ахтопол. Спира се движението на автомобили и в Царево и в населените места. Изключенията важат само за специализирани автомобили.




Предприема се организация с високопроходима техника да се транспортират децата, които живеят в кв. "Василико" от детска градина "Ален Мак" до домовете им.

Община Царево

Напълно откъснати, заради разрушени мостове са Ахтопол, село Варвара, село Синеморец, село Резово. По пътя за село Бродилово има срутена скала. Призовават се шофьорите да не предприемат пътуване. Към момента преливат реките Караагач и Ропотамо. Пътят след Созопол в посока юг е затворен.

Пътят за село Фазаново е затворен за движение, поради преливане на реката и заливане на моста. Крайбрежната алея на Царево - кв. "Василико" е забранена за движение, поради скъсване на моста до плаж "Понтона".



Създадена е организация за привличане на допълнителни сили и средства. Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство /включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от областта и съседните области. На терен работят екипи на пожарната и полицията, съобщиха от МВР.



Министърът на туризма Зарица Динкова проведе спешен разговор с кмета на Царево Георги Лапчев, който увери министъра, че към момента няма бедстващи туристи, настанени в откъснатите хотели. Те са евакуирани в горните етажи на хотелите, където имат ток, вода и храна.

БТА

Междувременно превърнаха общината в Лозенец в евакуационен център. В него са настанени гости на хотелите от района, които са докарани с екипи на пожарната. Доброволци ще са необходими на следващ етап за преодоляване на последствията.



Кметът на Лозенец Женя Гандиева обобщи, че в момента на територията на населеното място няма хора в опасност. „Не е спряло да вали от 24 часа. Държа връзка с почти всички хотелиери. Всеки, който има нужда - винаги сме насреща”, обясни тя.


Министерството на туризма и Община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами

Притеснение има и в Созопол, въпреки призивите на властите за спокойствие. Хората, качени върху покриви на каравани и бунгала, ще бъдат извозени, когато високопроходимите превозни средства стигнат до тях.

Иначе градът е почти опразнен. Очаква се задръстване в следващите часове в посока Бургас и магистрала „Тракия”, след като много туристи още рано сутринта и снощи предприеха пътуване заради обилните дъждове.

БТА

Има едно свлачище - на пътя между Малко Търново и село Граматиково, и едно пропадане на пътната настилка на пътя между Граматиково и Визица. Това съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

"Полицията е на място, предупреждават пътуващите да бъдат внимателни, но въпреки тези проблеми, нямаме затворени пътища", каза кметът. Нямаме бедстващи или пострадали хора, каза Янчев и допълни, че има сигнали за прогизнали дворове, но в сравнение с това, което се случва в съседните общини, при тях всичко е наред.

Кметът на Малко Търново: Има едно свлачище, но няма затворени пътища

Кметът каза, че в медиите има сигнал, че пътят към село Младежко е затворен и че реката е преляла, но това, по думите му, не отговаря на истината. "Поддържаме постоянен контакт с кмета на сelo Младежко, който е преминал през цялото трасе и е установил, че реката никъде не е излязла от коритото си", обясни Янчев.

"При село Младежко е критична точка, защото реката минава близо до населеното място, но за момента всичко е спокойно", добави той. По думите на Янчев ток има на територията на цялата община, но в село Звездец няма вода. Работи се по отстраняването на проблема.



Кметът на община Поморие Иван Алексиев каза, че ситуацията там е спокойна. Вали силен дъжд, но няма проблеми. Tой допълни, че няма сигнали за наводнени къщи или дворове, ток има на територията на цялата община.

"Много хора се притесняват, звънят ми по телефона и ме питат каква е ситуацията, на всички казвам, че тук ситуацията е спокойна", каза Алексиев.

Кметът на община Айтос Васил Едрев каза, че дъждът там не е пороен и не дава предпоставки за проблеми. "Обстановката е спокойна, няма вятър, нямаме и повалени дървета", каза Едрев.

АПИ предприема спешни мерки за почистване на пътища в района на Царево

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) предприе спешни мерки за почистване на пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи.

Фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа в област Бургас насочва допълнителна техника и аварийни екипи за почистване на пътищата.



Oт Хидрометеорологична обсерватория Бургас съобщиха, че на места са отчетени значителни количества валежи през последните 24 часа. В село Кости за денонощие са паднали 207 литра на кв. метър дъжд. За сравнение средната месечна норма за септември за района е около 75 литра на кв. метър.



Интензивни валежи са регистрирани и в района на Малко Търново – около 108 литра на кв. метър, в село Граматиково - 155 литра на кв.м. и в град Ахтопол - 91 литра на кв. метър Не са регистрирани паднали градушки.



В област Бургас е обявен „оранжев“ код за интензивни валежи и силен вятър. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) прогнозират, че над Черноморието облачността ще е значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна.

На много места ще има краткотрайни, по южното крайбрежие - временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 27°. Температурата на морската вода е около 26°, а вълнението на морето 3-4 бала.



Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в 18:00 часа в заседанието на Кризисния щаб в община Царево във връзка с бедственото положение вследствие на обилните валежи и силния вятър в региона, съобщиха от правителствената информеционна служба. Очаква се в 19:00 часа да бъде проведен брифинг.
Станимир Димитров, Димитър Абрашев/БТА/nova.bg/БНР