/ iStock
Има едно свлачище – на пътя между Малко Търново и с. Граматиково, и едно пропадане на пътната настилка на пътя между с. Граматиково и с. Визица. Това съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

Полицията е на място, предупреждават пътуващите да бъдат внимателни, но въпреки тези проблеми, нямаме затворени пътища, каза кметът. Нямаме бедстващи или пострадали хора, каза Янчев и допълни, че има сигнали за прогизнали дворове, но в сравнение с това, което се случва в съседните общини, при тях всичко е наред.

Потоп на морето: Бедствено положение в Царево, хора се нуждаят от помощ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кметът каза, че в медиите има сигнал, че пътят към с. Младежко е затворен и че реката е преляла, но това, по думите му, не отговаря на истината. Поддържаме постоянен контакт с кмета на с. Младежко, който е преминал през цялото трасе и е установил, че реката никъде не е излязла от коритото си, обясни Янчев. При с. Младежко е критична точка, защото реката минава близо до населеното място, но за момента всичко е спокойно, добави той.

По думите на Янчев ток има на територията на цялата община, но в с. Звездец няма вода. Работи се по отстраняването на проблема, добави кметът. 

Кметът на община Поморие Иван Алексиев каза, че ситуацията там е спокойна. Вали силен дъжд, но нямаме проблеми, каза Алексиев. Той допълни, че няма сигнали за наводнени къщи или дворове, ток има на територията на цялата община. "Много хора се притесняват, звънят ми по телефона и ме питат каква е ситуацията, на всички казвам, че тук ситуацията е спокойна", каза Алексиев.

Кметът на Царево: По непотвърдена информация трима души са изчезнали

Кметът на община Айтос Васил Едрев каза, че дъждът там не е пороен и не дава предпоставки за проблеми. Обстановката е спокойна, няма вятър, нямаме и повалени дървета, каза Едрев. 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код - втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас. Заради наводнения и интензивни валежи в община Царево е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев.
Николета Василева, БТА