Спря дъждът в най-южната част на община Царево - Резово и Синеморец. Водата от придошлата река Велека в района на Синеморец започна да се оттича. Остават блокирани всички подходи към общинския център Царево, като пътят е затворен след град Приморско.

Тече евакуацията на туристи, които се настаняват в обществени сгради и училища. Коли и каравани са отнесени в морето.

Потоп на морето: Бедствено положение и евакуация в Царево, два язовира преливат

Областният управител на Бургас Пламен Янев заяви, че на телефон 112 има постъпил сигнал от очевидци за кола с двама души и пешеходец, които са отнесени от придошлата вода на мост, като в момента се уточнява районът. Най-тежка остава ситуацията на къмпинг "Арапя", който е под вода. Там продължава евакуацията на хора. На други места в общината няма бедстващи туристи, заяви Пламен Янев, предава БНР.

Под вода е къмпинги "Оазис", както и странджанското село Кости. Коли и каравани са отнесени в морето. Няма данни за пострадали хора.
Сложна е ситуацията и в Лозенец. 60 души са евакуирани и настанени в кметството.

Преди час е отворен за движение само пътя Царево - Лозенец.

Без ток са много от селищата край морето, които се намират на територията на община Царево. Синеморец остава откъснат заради пътя към курортното селище, който е залят от река Велека.

Кметският наместник Костадин Диков посочи:

"Нивото започва да спада. Устията са отворени и водата ще започва да се изтича. Нямаме ток в цялото село. Екипът на EVN не може да влезе в селото поради излязлата от коритото река".

В района на курортното селище Лозенец продължава да вали, информира Дончо Бораджиев, който се намира на близък къмпинг:

"Аз се намирам на къмпинг "Кум Кашла", което е точно за плаж Корал до Лозенец в община Царево. Конкретно тук от приятелите, с които поддържаме връзка - на "Кум Кашла", на къмпинг "Якото Място" слава богу няма бедстващи".

"Няма наводнени бунгала и отнесени каравани, тъй като тук сме нависоко всичките - по-далеко и по-високо от морето. Дъждът обаче е наистина е брутален. Дори и в момента е поредната порция порой. Въпреки над 30 години къмпиране и ходене по диво, аз не съм виждал толкова време на едно място да се задържи "окото на бурята" и да се излива подред силен дъжд да се редува с порой", каза още той.

"Доближаваме се до едни рекордни стойности, които може би всички сме чували. Едната е 342 л./кв.м. през 1951 г. в к.к. "Слънчев ден", при 24-часов валеж. Сега най-значителни са количествата валежи в с. Кости - 311 л./км.м. и в с. Граматиково - 245 л./кв.м.
Трябва да отбележим, че Югоизточна България е районът, в който се отчитат най-значителните 24-часови валежи. През 1994 г. са регистрирани 463 л./кв.м. в Ахтопол за около 23 часа", заяви Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология, предава NOVA

"В скоро време вероятно и в най-южните райони на Бургас ще има сигнали за проблеми", добави Стойчева. 

"До към 18 ч., по време на светлата час от деня, ще има условия за силни валежи. И то все още с интензивност, която би могла да ни притеснява. Но вървим към подобрение, към полунощ би трябвало да се успокои обстановката", обясни синоптикът. 
NOVA, БНР