Двама души са загинали, а други се издирват при невижданите досега наводнения в община Царево, потвърдиха от МВР. 

"Имаме подадени сигнали за трима души, които се издирват, както и за двама загинали. Не е ясно дали загиналите са свързани с тези, които се издирват. Общата бройка тепърва трябва да я уточним, но поне няколко човека са загубили живота си", посочи премиерът Николай Денков, който участва в кризисния щаб в Царево. 

Той допълни, че е имало информация за деца, които са се чувствали застрашени. Децата са в безопасност, по високите етажи, приземието е наводнено, но те не са в опасност, отбеляза министър-председателят и допълни още, че няма блокирани хора. 

Свидетели разказват мъж, който е отнесен от водата. „Видяхме един господин, който се движеше насам. Отдалече се развикахме да спре, че няма как да мине. Казахме му да се държи с две ръце, докато извикаме пожарна да му помогне, но течението го отнесе. Не можахме да помогнем”, каза Жени Гандиева.

Потоп на морето: Бедствено положение в Царево, хора се нуждаят от помощ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Царево
БГНЕС

Царево
БГНЕС

Продължава бедственото положение на територията на цялата община, но обстановката в района на Царево постепенно се нормализира

Остават непроходими няколко пътни участъка в Царево, Варвара и Бродилово, съобщиха от пресцентъра на МВР към 18:00 ч. По данни към този момент няма бедстващи хора в Лозенец. Продължава евакуацията в къмпингите „Арапя" и „Нестинарка".

Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предприема спешни мерки за почистване на пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи в района. Фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа в област Бургас, насочва допълнителна техника и аварийни екипи за почистване на пътищата.

Привечер, но преди полунощ, би трябвало да спре да вали и обстановката да започне да се успокоява и облачността да се разкъсва. Това съобщи за БТА дежурният синоптик на НИМХ Христо Христов.

През следващите три дни нивата на реките в Черноморския басейн ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, се посочва в ежедневния бюлетин за състоянието на водите, публикуван от Министерството на околната среда и водите.
МВР, БНТ, БТА, nova.bg