На този етап няма лица, които са безследно изчезнали
Издирвателните дейности в Община Царево се прекратяват. Това заяви директорът на ОДМВР Бургас ст. комисар Емил Павлов на съвместен брифинг с директора на РДБЗН Бургас комисар Николай Николаев. 

Павлов обяви, че към момента няма други лица, които са в неизвестност и такива, които са безследно изчезнали или няма връзка с тях.

Спасителите ще продължат да помагат на хора в нужда или безпомощно състояние. 

"Искам да изкажа съболезнования към близките на четиримата загубили живота си по време на този потоп. Починали са две жени и двама мъже. Вчера в 10:30 ч., преминавайки на мост, свързващ кв. Василико и град Царево, автомобил пропада и бива завлечен към морето. В автомобила са били майка, дъщеря и мъж. Изпратените екипи на място установяват свидетели на инцидента, които посочват, че малко след като автомобила пропада, пешеходец, опитвайки се да премине през моста, въпреки предупрежденията им, също е завлечен и е погълнат от водата", каза още той.

Четири станаха вече жертвите на наводненията по Черноморието

Направена е организация, в рамките на няколко часа са пропуснати над 2500 автомобила, ползван е и обходен маршрут. Пропадналият път днес също ще бъде отворен в най-близко време.

Затруднено е движението по пътищата в Царево, затворен е пътят, свързващ Царево със Синеморец и Ахтопол, но има обходни маршрути, на които има служители на МВР, които насочват гражданите. Инфраструктурата е силно повредена, допълни Павлов.

Към този момент нямаме постъпили сигнали за бедстващи хора, съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и зашита на населението“ (РДПБЗН) в Бургас комисар Николай Николаев. 

"В момента екипите на пожарната извършват отводняване или по-скоро помагат за намаляване на нивото на единия язовир в района на Лозенец, язовира „Потурнашки“, обясни той и допълни, че там има хидромоторна помпа, която помага да се намали нивото.

Днес е извършена проверка на язовира от техническия надзор, представител на общината и на ПБЗНП. Изводът от проверката е, че този язовир, както и по-малкият язовир в района на Лозенец, трябва да бъдат изпуснати. 

Очаква се утре да започне монтажът на металния мост на пътя Царево- Ахтопол, съобщиха от пресцентъра на МРВ - Бургас.

В момента се транспортират всички елементи на временното съоръжение, очаква се да бъдат на място до утре сутринта. Също така се очаква да пристигне багер, който да спомогне за демонтажа на компрометирания мост. 

Очаква се утре да започне монтажът на металния мост на пътя Царево-Ахтопол

От полицията съобщават още, че се работи по възстановяване на моста в Царево, който е по обходния маршрут. Образувалата се дупка се запълва със скална маса, за да може да се пусне движението на леки автомобили по него. 

Община Царево призовава преминаването по моста до къмпинг "Нестинарка" да става с особено внимание. Това съобщават от общината в страницата си във Фейсбук. Оттам апелират преминаването да става по един автомобил. 



От общината информират, че мостът е ремонтиран в рамките на няколко часа, за да бъде отворен обходният път  Ахтопол - Царево.