/ / iStock/Getty Images
В Бургас ще се проведе първия Международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина. В морския град учени от цял свят ще представят най-съвременните изследвания и иновации в областите биомедицина, биоинформатика, компютърни технологии, обществено здравеопазване и качество на живота. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

За участие в конференцията са подадени 94 научни доклада, като от тях са одобрени и допуснати 75. Авторите им са учени, преподаватели изследователи от Мексико, Индия, Великобритания, Южна Африка, Франция, Австралия, САЩ, Белгия, Полша, Узбекистан, Македония и други страни.

Организатори на форума са Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Съюзът на учените в България и Община Бургас.

Сред водещите теми на форума ще бъдат анализи на големи данни в медицината и биологията, вземане на решения в медицината, изкуствен интелект в медицината и здравеопазването, биомедицинско моделиране и инженерство, клетъчно и тъканно инженерство, изчислителна биология и биомолекулно моделиране и други.

Симпозиумът ще е двудневен. Откриването ще е на 8 октомври.