Мария Бакалова, Стефани Кирякова, проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова са новите почетни граждани на Бургас. Това стана ясно по време на редовното заседание на Общинския съвет, след продължителен дебат по темата.

Мария Бакалова е българска актриса, родена в Бургас. Завършила е Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. ПанчоВладигеров“ в града със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ и втора специалност „Флейта“. През 2019 г. завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) “Кръстьо Сарафов”, гр. София в класа на проф. Иван Добчев. Получава своята най-голяма известност като изпълнителка на ролята на Тутар Сагдиев, дъщеря на измисления казахстански репортер Борат Сагдиев в псевдодокументалния комедиен филм „Борат 2“. Играта на Бакалова е високо оценена от критиците: списание IGN нарича появяването на актрисата във филма „фантастична находка“, а Джъстин Чанг, кинокритик на LA Times, казва, че е „страхотна“ във филма. За актьорската си игра във филма „Борат 2“ е спечелила три много престижни награди за най-добра поддържаща женска роля през 2021 г. – на Лондонския кръг на кинокритиците, на Националното общество на кинокритиците (САЩ) и на Обществото на онлайн филмовите кинокритици. За брилянтната си актьорска игра Мария Бакалова е номинирана за „Златен глобус“ в категорията „Най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл“ заедно със световно известните актриси: Мишел Пфайфър, Аня Тейлър-Джой, Кейт Хъдсън и Розамунд Пайк.

Просто Мария Бакалова (ВИДЕО)

Решението за това младата актриса да стане почетен гражданин на Бургас бе прието с 36 гласа „за“, 2 – „въздържал се“, както и 2 – „против“.

Стефани Кирякова също е родена в Бургас. Започва да тренира художествена гимнастика през 2006 година в клуб „Черноморец“. В продължение на 3 години се обучава под ръководството на треньора Ана Бошева. Предвид качествата, които показва, тя решава да я премести от подготвителната група при по[1]големите момичета и поверява развитието ѝ на треньорката Мария Калангерова. Резултатите не закъсняват, а кариерата на Стефани върви във възходяща линия. Доказателство за това са множеството медали, които спечели като индивидуална състезателка в различните възрастови групи на държавни първенства и международни турнири. От 2016 година Стефани Кирякова е включена в Националния отбор на България за жени - ансамбъл, в който се утвърждава като титулярка. Бронзова медалистка е на световните първенства в София през 2018 година и в Баку през 2019 година. Световна шампионка на 5 обръча от София за 2018 година. Върхът в блестящата кариера на Стефани Кирякова е първата за България олимпийска титла с ансамбъла на България на олимпиадата в Токио през настоящата година. Стефани Кирякова е пример за всички гимнастички, които вървят по нейния път. Пример за това, че с много хъс, труд, невероятна амбиция и интелект може да се достигне до най-високия връх, а именно – олимпийска титла, спечелена за България, за Бургас.

Златното момиче Стефани Кирякова с парична награда от Община Бургас

Решението успешната гимнастичка да бъде удостоена с почетното звание бе прието с 44 „за“, 1 – „въздържал се“.

Двамата български лекари - Проф. д-р Илиян Стоянов Иванов и Д-р Йорданка (Дана) Петкова Проданова , са привлечени като асоциирани продуценти на филма „Дълбоко усещане“ през октомври 2018 година. Тогава те заявяват, че това е амбициозен и оригинален проект, който ще остави трайна следа в света на киното. Те са решили да финансират продукцията, след като са видели сценария, който определят като уникален, основан на личен опит и представящ ежедневни проблеми, които могат да имат по-универсално значение. Това е първата кинолента в историята на изкуството, в която е нает сляп и глух актьор. Сценарист и режисьор на филма е Дъг Роланд, а изпълнителен продуцент е Марли Матлин – носителка на „Оскар“ и „Златен глобус“ за най-добра актриса. Късометражната лента има вече 15 отличия, представена е пред различна публика и навсякъде е добре приета.

Двамата лекари станаха почетни граждани на Бургас с 28 гласа „за“, 9 – „взъдържал се“, както и 3 – „против“.
 
Информационна агенция Фокус