Тя ще получи 20 000 лева
Награда в размер на 20 000 лева ще получи родената в Бургас олимпийска шампионка Стефани Кирякова. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския съвет в града.

Златното момиче Стефани Кирякова стана кръстница на новия кораб на Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Поводът е спортното постижение на Националния ансамбъл по художествена гимнастика на Олимпиадата в Токио 2021 - спечелен златен медал за България, в чийто състав участва и бургаската гимнастичка.

Състезателката е световна шампионка по художествена гимнастика от 2018 г. и двукратна европейска шампионка от 2018 и 2021 г. с Националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Освен златната ни медалистка, награда в размер на 20 000 лева ще получи и Спортен клуб по художествена гимнастика "Черноморец", където започна подготовката на Стефани.

Тя е откритие на бургаския клуб и лично на настоящата председателка на клуба Ани Бошева. На шестгодишна възраст започва да тренира под ръководството на г-жа Бошева, а впоследствие подготовката ѝ поема треньорката от клуба Мария Калангерова.

Бургас ще посрещне златното момиче Стефани Кирякова

Като гимнастичка на СКХГ „Черноморец“- Бургас става многократна шампионка и медалистка от държавни първенства и международни турнири в различните възрастови групи като индивидуална състезателка.

От 2016 г. е на централизирана подготовка с националния отбор по художествена гимнастика - ансамбли. Именно в този период постига и грандиозни успехи, стигнали своя връх като Олимпийска шампионка в Токио.

Предложението бе на кмета на града Димитър Николов и бе подкрепено с пълно мнозинство. Междувременно стана ясно, че продължава подписката, след събирането на която Стефани Кирякова ще може да бъде обявена за "почетен гражданин на Бургас". 
Агенция "Фокус"