"От всички поколения “златни момичета” на България, само тях нарекоха диамантите". Това написа в профила си във Фейсбук председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

"Дойде Вера Маринова в залата преди 5 години и като ги видя се обърна към мен и каза: "Илиана, никога не сме имали такъв отбор!" Нещо подобно каза и Лили Игнатова, когато дойде в залата и ги видя за първи път", обяснява Раева.

По думите ѝ гимнастичките са стартирали кариерата си наистина с гръм и трясък. "Целият свят ахна! Целият свят от специалисти, състезатели и треньори. Играеха своите шедьоври съчетания и покоряваха сърцата на всички, които ги гледаха. Не е случайно, че испански фенове ги нарекоха "Кралиците" и навсякъде пътуваха, за да ги подкрепят", допълни тя.

Раева: След хегемонията на Русия - нормално е да го преживяват тежко, мечтата ми беше да видя България на върха

Илиана Раева посочи, че те са много силни, талантливи, респектиращо дисциплинирани, безкрайно трудолюбиви, но най-много се радва на тяхната смелост. "Нямате представа, колко са смели! Мечтаеха твърде смело! Не искаха просто медал, а искаха златен олимпийски медал! Това беше най-смелата им мечта".

"Винаги съм присъствала на големите състезания с идеята да помагам на треньори и състезатели като им вдъхвам кураж и вяра! Но истината на това състезание беше, че стоях до едни воини с толкова ясно изразена смелост и готовност за битка, че самата аз получих част от тази непоколебимост! Нямате представа, какво спокойствие излъчваха. Да, вълнение имаше, но страх не виждах, не усещах. Те искаха на всяка цена своя златен медал! И го получиха с безапелационна класа и сила!", пише още Раева.

Златен ансамбъл: Трета титла за България в Токио (СНИМКИ)

По думите ѝ това са били 5 години "наистина къртовски труд и отдаденост". "Бяха най-силни на всички състезания, но или допускаха грешка, или им отнемаха титлата. Но получиха най-голямата титла - олимпийската! На тях им прилягаше най-много! Конкурентите ни бяха много силни, но ние рискувахме и направихме най-трудните съчетания. И рискът ни успя!", подчертава Илиана Раева.