Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева говори пред NOVA след триумфа на ансамбъла ни на Олимпиадата в Токио. Грациите ни буквално разбиха хегемонията на рускините, като се класираха на първото място с безпрецедентен резултат.

През целия сезон отборът ни беше най-силен, но все допускахме някаква грешка и златният медал ни се изплъзваше. На треньорката на ансамбъла казах, че ще го вземем, когато го заслужаваме”, коментира Раева.

Златен ансамбъл: Трета титла за България в Токио (СНИМКИ)



По време на съчетанията тя обясни, че се изисква невероятна концентрация и контрол на ума и сетивата. „Това са млади момичета, млади жени. Възпитавали сме ги, учили сме ги, но те носят душички и е нормално да има силно вълнение. Затова толкова трудно преживявах всичко с всяка една, но най-вече с треньорите”, допълни председателят на БФХГ.

Емоционално Раева обясни, че е отдала години, затова нищо не е било в състояние да я спре. „Моята мечта беше да видя България на върха. България има традиции в този спорт. Трябваше отново да покаже, че е най-силна и най-можеща”, сподели тя.

Златни момичета: Ансамбълът ни по художествена гимнастика взе трета титла за България (СНИМКИ)

Страната ни се класира на първото място с безпрецедентна разлика от втория и третия. „Ние бяхме с най-сложните съчетания и рискувахме. Сега за първи път ще кажа, досега не съм си позволявала, ние рискувахме много, но рискът ни спечели”, категорична е Илиана Раева. 

Тя не скри, че е много щастлива и посвети на всички българи този толкова дълго чакан и жадуван от поколения гимнастички медал. „Посвещавам го на всички българи с най-голямата си любов и сърце, с които мога да го дам”, каза Раева и добави: „Когато видиш знамето - знаеш каква радост си донесъл на всички българи в България и по света”.

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика направи и разкритие - Мадлен Радуканова е играла с жестока болка в крака: „Разплака се след първото съчетание. Какво би бил животът, ако няма болка, ако няма такова страдание, ако няма толкова изстрадано щастие, за да го усетиш с целия му блясък и сила”, уточни Раева. 

Това са хиляди часове труд и жертва, за да постигнеш този успех. За да видиш един миг, който е ранг първи. Нямате си представа колко много си заслужава всяко едно лишение, всяка болка, всяка жертва”, обясни още тя.

Политически скандал е на път да се завихри около художествената гимнастика на Олимпиадата

„След дългата хегемония на Русия - нормално е да го преживяват тежко”, коментира появилите се обвинения Раева. 

Русия остана без титла в художествената гимнастика за първи път от Атланта 1996. Златото в индивидуалния многобой спечели Линой Ашрам от Израел, а днес ансамбълът ни се изкачи на най-високото стъпало на почетната стълбичка, а рускините останаха втори, посочва gong.bg

"Обидно", написаха водещите спортни медии в Русия, но не поставят под съмнение заслужения успех на българките, които бяха посочени като основните конкурентки на Русия. 

"Българките поведоха уверено след изпълнението на пет топки, като направиха разлика от 1,350 точки, а след трите обръча и две бухалки задълбочиха предимството си", пише sports.ru. 

Руският ансамбъл печелеше от Сидни 2000 до Рио 2016. В индивидуалните надпревари титлите взеха последователно Юлия Барсукова, Алина Кабаева, Евгения Канаева (Пекин 2008 и Лондон 2012) и Маргарита Мамун.

Русия приема много тежко загубата от България

Междувременно председателят на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова коментира сребърния медал на ансамбъла в художествената гимнастика.

"Всички прекрасно разбраха, че това трябва да се случи, за да може хегемонията на Русия да бъде спряна
. Това беше пряка задача. Победихме България на Европейското първенство. Трябва да се пише не на международната федерация, а директно на Томас Бах", бяха думите на Винер след състезанието пред руските медии.

В събота също имаше подобни изказвания от страна на съперниковия лагер.