/ Gulliver/Getty Images
Русия настръхна срещу съдийството в художествената гимнастика в Токио. Повод за това стана разбиването на руската хегемония в спортната дисциплина, след като за пръв от 1996 златният медал не бе спечелен от руска гимнастичка. Шампионка от Токио стана Линой Ашрам от Израел, а сестрите Аверини останаха на второ и четвърто място. Въпреки, че бяха смятани за абсолютни фаворитки.

Катрин Тасева прекратява спортната си кариера

Президентът на Руската федерация по художествена гимнастика - Ирина Винер обвини журито в саботаж и нарече съдийството на олимпиадата "позор" за художествената гимнастика. Руските представители оспорваха оценката на Дина Аверина, но арбитражът не бе приет.

Аверина
Gulliver/Getty Images

"Фактът, че на момичетата бяха дадени почти точка по-малко на всяко съчетание днес, отколкото в квалификациите, е фрапиращо. Това е позор за художествената гимнастика и за Техническия комитет", обяви Винер.

Малко по-късно стана ясно, че по-ниската оценка на Аверина е била дадена от съдийка от Украйна. Това стана повод медиите в Русия да заподозрат политическа интрига в оценяването, като се има предвид обтегнатите отношения Киев-Мосвка през последните години.

Украинката Наталия Еремина се е присъединила към съдийския екип на Олимпиадата в Токио по художествена гимнастика, въпреки факта, че не й било позволено да съди на предходните олимпийски игри именно поради евентуален конфликт на интереси, причинен от напрежението между Украйна и Русия, пишат руските медии. Те отбелязват, че победителката Линой Ашрам е взела златния медал, въпреки сериозната си грешка при последното си изпълнение на лента.

Аверина
Gulliver/Getty Images

"Разстроена съм от среброто. Разбрах, че имам шанс, след като Линой изпусна лентата. Ако играех чисто трябваше да спечеля златото, но съдийството беше несправедливо, веднага го осъзнах", каза Аверина.

Ансамбълът ни по художествена гимнастика отива на финал в Токио (СНИМКИ)

Ирина Винер пък обяви, че обмисля да подаде оставка след игрите в Токио.