с тези факти съм оборил и най-големите скептици“, подчерта вицепремиерът Валери Симеонов.
с тези факти съм оборил и най-големите скептици“, подчерта вицепремиерът Валери Симеонов. / Снимка: Лалка Димитрова
Актове за 1,7 млн. лв. наложени на хотелиер. Кой е? Питайте другарчето си, призова Валери Симеонов
Супер, супер новина
98942
Супер, супер новина
  • Супер, супер новина
Вицепремиерът Валери Симеонов е доволен - туристическият сезон в Бургаска област се оказа успешен. Той отчете 2% ръст на оборотите през юни и юли, спрямо предходната година, повече приходи в хазната, като скокът само от данъци от януари до 17 септември т.г. е с 82 млн. лева повече. Симеонов съобщи, че има и сериозен спад в престъпността.
 
"Общо 2,5 млрд. лв. - с половин милиард повече в сравнение с предходната година, са приходите в бизнессектора в Бургаски регион това лято. Сезонът е завършил тихо -  с 96 акта, 426 предписания и 35 разпореждания и две запечатани заведения,  затворени заради високи децибели", коментира вицепремиерът след среща с кметовете в Бургаски регион.
 
Скок с 36 млн. лева има и на осигуровките. "Това показва, че бизнесът се е стабилизирал и дисциплинирал, покачват се и оборотите по касовите апарати. Това е супер, супер новина", обобщи Симеонов. "С тези факти съм оборил и най-големите скептици", подчерта вицепремиерът.
 
Той похвали институциите за синхрона и в съвместната им дейност. МВР бележат 30% по-малко кражби това лято, намалели са обирите в Слънчев бряг, и не са регистрирани такива в Созопол и Царево. Над 100 проверки са направили от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) на морската вода. Няма установени плажове с лошо качество, а тези определени като "отлични", са 48 на брой.
 
2117 проверки са извършили служителите от Агенцията по храните. Няма нито едно констатирано натравяне в хотелски вериги, къщи за гости и туристически зони, посочи той. Наложените санкции от РИОСВ на нарушители са на стойност 1, 795 млн. лв.
 
От тях 1,787 млн. лева са актовете, издадени за недобро стопанисване на пречиствателната станция във ваканционно селище Елените, (бел.ред. пречиствателната станция е на хотелиера Ветко Арабаджиев). "Тя е собственост на известно издирвано от МВР лице, от крупния хотелиерски бизнес", подчерта Симеонов. И препоръча на репортерите, които не знаят кой визира: Да попитат другарчето си!
 
Какво още каза Валери Симеонов след срещата с кметовете, чуйте в звуковия файл