/ Дарик Бургас
Според Светите писания на този ден Христос изгонва търговците от храма и проклина безплодната смокиня
Божието слово за Велики понеделник
101386
Божието слово за Велики понеделник
  • Божието слово за Велики понеделник
"На Велики понеделник четем в Евангелията множество поучения на Господ Исус Христос в храма. Притчи, в които могат да бъдат открити безценни уроци.

Преди това, влизайки в храма, той вижда множество търговци, които търсят там предимно сметки и облаги. За да бъде място за преклонение, Христос първо очиства храма - изгонва търговците, преобръща сергиите им.

За нас безценния урок е, че ние трябва да очистим храма на душите си. Ако сърцата ни са задръстени от алчност и завист, едва ли ще можем да чуем благите думи на нашия Господ и Спасител". Това каза в ефира на Дарик пастор Живко Тончев от Християнска църква "Благовестие" в Бургас. 
 

На Велики понеделник Исус показва силата на вярата



По думите му, хората трябва да обърнат внимание с какво хранят своя ум, какви мисли задържат в него, защото това е и съдържанието, което изпълва сърцата.
Христос казва: Домът ми ще се нарече молитвен дом, а вие го обърнахте в разбойнически вертеп 

"Това говори, че ние трябва да имаме връзка с Бога, близост, която се случва чрез молитвата. Да търсим връзката си с Бога, да искаме мъдрост за всяко решение, да сме благодарни, да имаме чиста съвест, всички тези добродетели в човешкото сърце, помагат душите ни да бъдат изчистени и да имаме един благословен живот", допълва п-р Тончев.

Безплодната смокиня и плодовете на труда, взаимоотношенията, живота ни

Според Светите писания на Велики понеделник, Христос отива да потърси плод от една смокиня с много листа, но без плод. Тогава той я проклина да изсъхне завинаги.
 

Велики понеделник и притчата за безплодната смокиня


"Големият урок тук, е че всеки човек трябва да дава добри плодове. Ако един земеделец се грижи за градина, най-естественото нещо е да търси в нея плод. По същия начин и ние като хора на тази земя е добре да се замислим, какъв е плода на нашия живот.

Има ли добродетели в него? Какво влияние оказваме на хората около нас, предизвикваме ли в тях желание да бъдат по-добри или плода на нашия живот е отровен. Много съществено е плодовете на живота ни да са добри.

Историята е показала, че плодовете на християнството са прекрасни, но е важно всеки човек да се старае мислите и действията му да водят до положителни резултати. Но началото на всичко това винаги тръгва от взаимоотношенията на човека с Бога.

Йоан Кръстител призоваваше хората да принасят плодове на покаяние. Човек започва първо с отношението към Бога, ако то е на смирение и покаяние, започват да се развиват и добродетелите любов, търпение, вярност, милосърдие", допълва още Живко Тончев.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл: