В Приморско отбелязаха деня на родилната помощ
В Приморско отбелязаха деня на родилната помощ / netinfo

Традиционно и тази година в Приморско отбелязаха Деня на родилната помощ - Бабинден. С много емоции жителите на морската община пресъздадоха ритуала „раждане на бебе".
В Приморско жените от Пенсионерски клуб „Морска звезда" спазиха традицията, като бяха подготвили сценка с „ображдане". Празничната обстановка бе допълнена с много музика, танци и забавни игри. В Ясна поляна също пресъздадоха ритуала, като най-младата родилка от селото изми ръцете на най-възрастната жена. Тя от своя страна пожела да се раждат здрави бебета през цялата година.
Жените във Веселие също подобаващо отбелязаха Бабинден, като наситиха обредната традиция с много смях и забава.
Община Приморско се приобщи към празника с подаръци и поздравления. Заместник-кметът Милчо Милев и Председателят на Общински съвет Златина Тюлиева се присъединиха към празнуващите и им поднесоха вкусна почерпка.
Бабинден отбелязаха и в Китен, Ново Паничарево и Писменово, където жителите също спазиха обичая и преоблечени като „акушерка" и „родилка" пресъздадоха ритуала „ображдане".
Според традицията, по време на празнуването мъжете трябва да са скрити в къщите, защото ако бъдат видени от жени, ще бъдат разсъбличани, докато не почерпят. В миналото на този ден да пият в кръчмата се е разрешавало само на жените.