В Бургас и Созопол ще се броят повторно бюлетини за общински съветници. Това постанови Административният съд в Бургас.

И в двете морски общини се обжалва изборът на общински съветници. В Бургас повторно ще бъдат преброени 60 000 бюлетини. Жалбата е на лидера на Партия „Средна европейска класа” Константин Бачийски. От политическата формация вкараха едва трима общински съветници в местния парламент.

„В тази секция, в която гласувах се убедих лично как гласове на СЕК бяха преброени като бюлетини на ГЕРБ. Можете ли да си представите, ако се мултиплицират тези грешки във всяка една от секция. Моето убеждение е, че най-вероятно ще имаме още един съветник , ако се преброят тези бюлетини отново”, заяви Бачийски.


Пети кметски мандат: Димитър Николов положи клетва пред Общински съвет в Бургас (СНИМКИ)

„Очакваме да бъде конкретизирано какво точно ще се брои, тъй като до момента имаме само искане от СЕК да се търсят техни действителни гласове, които са попаднали в недействителни.

От нас ще има искане в такъв случай да се разгледат и гласовете на другите партии, което означава, че ще се преразгледа напълно целият избор”, заяви Фани Семерджиева- председател на ОИК-Бургас.

БГНЕС

От Общинската избирателна комисия определиха случая като безпрецедентен. Поръчката ще се възложи на три вещи лица. „Този начин на повторно преброяване на бюлетините, без конкретно нарушение, за което ние да сме били сигнализирани или да е отразено в протокола, е нечувано.

Това означава, че секционните избирателни комисии да си взимат чувалите с бюлетини и да си ги носят съдът да ги брои”, коментира още Семерджиева. Повторно броене на бюлетините ще има и в Созопол. Изборът на общински съветници е атакуван в съда от ГЕРБ и ИТН.

БГНЕС

„Ще настояваме за преглед на повече секции. Лично аз ще поддържам мнение да се отворят всички. Принципно се допускат традиционни грешки да се отчитат бюлетини за действителни в полза на един кандидат, а те са недействителни и обратно. Точно по тази причина се налага и съдебният контрол“, заяви адвокат Богдан Богданов

В Созопол 5 мандата спечелиха ГЕРБ, а 3 - Има такъв народ. Мнозинство в местния парламент имат общинските съветници от БСП.
БГНЕС