/ bbc.co
Петър Стоянович за фестивала
98903
Петър Стоянович за фестивала
  • Петър Стоянович за фестивала
И шестте заглавия от днешния първи ден на Международния фестивал на историческото документално кино в Бургас са впечатляващи. Началото е в 14.00 часа, в експо център „Флора“ с българския „Червено, твърде червено“, който разглежда все още неотмития от прехода соц от душите.

„Русенската кървава сватба“ поставя тази вечер началото на DOCK

Вторият филм е „Новият ни президент“, съвместна продукция на САЩ и Русия от 16.00 часа. Това е сатира за руските медии и прочита им на американската политика и проследява победата на Доналд Тръмп, използвайки кадри, създадени от пропагандната машина на Владимир Путин.

„Шестима музиканти на фона на града“ (Русия/Армения) разказва за шест различни лични истории на шестима музиканти, в шест стила в един от най-музикалните градове на бившия СССР - Ереван. Арменската столица се променя драстично, търсейки своята собствена идентичност.

Елитно жури ще оценява филмите на DOCK

Прожекциите на следващите два филма са от 18.00 и 19.00 часа в зала „Петя Дубарова“ на културен център „Морско казино“. Първият е „Блян за щастие“ на Станислав Дончев, а вторият - „Сараевският атентат“ на режисьора Недим Лончаревич, разказващ за повода за Първата световна война.

От 20.00 часа на открита сцена „Охлюва“ е „Фотографът“ на Дариуш Яблонски. Той разказва за открити през 1987 година във Виена няколкостотин цветни фотографии от еврейското гето в полския град Лодз, запечатали „постиженията“ на германските институции в гетото.

Чуйте в звуковия файл интервю с професор Петър Стоянович - един от двигателите на фестивала