/ arenamedia.net
Филмът „Русенската кървава сватба” на режисьора Стефан Командарев поставя началото на първия Международен фестивал на документалния исторически филм, от днес до неделя. Прожекцията е в 19.00 часа в експозиционен център „Флора“.

Силната лента пресъздава трагичните събития в Русе, разиграли се на Сирни Заговезни,на 28 февруари 1910 година. Тогава се е стигнало до кървави сблъсъци между армията и гражданството, отнели живота на 18 души, а само тежко ранените са над 60.

Елитно жури ще оценява филмите на DOCK

В основата на целия конфликт е любовта между българина Юрдан Стефанов и непълнолетната туркиня Саафет Мехмедова, пламнала във възможно най-неподходящото време на „голямата политика” – преди посещението на българския цар Фердинанд в Цариград.

Посещението е трябвало да доведе до потвърждаване на българската Независимост от султана и уреждане на финансовите спорове между България и Турция. Историята на Юрдан и Саафет без малко не изправя България на прага на гражданска война и има силен отзвук в чужбина.

Това е история, която липсва в българските учебници по история, може би поради своята „политическа некоректност”. Всички филми от фестивала са шедьоври, произведени през последните две години и са номинирани за награди в най-престижните конкурси за кино „Оскар“, в Кан, Локарно и други места. Входът за всички 19 прожекции е свободен.

Фестът се дели условно на три раздела: състезателна програма от 9 филма в експо център „Флора“, културно-образователна програма в „Морско казино“, посветена на 100-годишнината от Първата световна война и три нощи „Бира и кино“, представящи на лятна сцена „Охлюва“ три документални класики в непринудена и лежерна обстановка.

Председател на международното жури е световноизвестният и титулуван кинокритик професор Владимир Игнатовски. Очаквайте тук кратко резюме на предстоящите прожекции.