Туристите да гледат къщата от Листопад в Турция, но и бяната на Сюлейман в Бургаско
Туристите да гледат къщата от Листопад в Турция, но и бяната на Сюлейман в Бургаско / netinfo

1 300 000 лева са предвидени за благоустрояване на териториална дирекция "Изгрев" и комплекс "Зорница". Това съобщи зам.-кметът Красимир Стойчев при представяне на проектобюджет 2013.

Акцент беше поставен върху проекта за интегриран градски транспорт. Новите 67 автобуса и бързата линия ще минават през ТД "Изгрев", на чиято територия ще се строи и нова крайна спирка. Стана ясно, че автобусите ще се движат по старите маршрути, докато бъде реализирана новата транспортна схема, която включва инфраструктурни подобрения, строителство на пасарелки.

Красимир Стойчев отдели внимание и на културно-историческите проекти, които се изпълняват в Бургас - реставрацията на остров "Света Анастасия", Аква Калиде на Минералните бани, кулата при полуостров Форос/Крайморие, разкриване на археологията при Шилото.

"Защо само българите да ходят по екскурзии в Турция и там да им показват къде е сниман сериала "Листопад"? Нека и турските туристи да идват при нас да видят Сюлеймановата баня, да похарчат някой лев тук и да подкрепят бургаската икономика", каза Красимир Стойчев.

Сред планираните инициативи за тази година, които конкретно касаят "Изгрев" и "Зорница", е изготвянето на проект за изграждане на нова представителна спортна зала на мястото на старото военно поделение в "Изгрев". Това е необходимото условие, за да се потърсят реални финансови средства и да се стигне до строителството на обекта.

През 2013-та ще бъде проектиран и планетариумът, който трябва да се построи в парк "Езеро". Когато се оправи времето, започва реконструкция на тенис кортовете до хотел "Парк".