Терминал 2 на летище Бургас е най-модерната инфраструктура в България
Терминал 2 на летище Бургас е най-модерната инфраструктура в България / Дияна Бедросян

Бургас откри най-модерната инфраструктура в България с новия терминал на летището. Опаковано като подарък с ярко червена панделка, новото съоръжение на стойност над 80 млн. лева беше официално открито в присъствието на кмета Димитър Николов, областния управител Павел Маринов, зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров, дипломати и ръководството на "Фрапорт Туин Стар Мениджмънт" АД. Дружеството е инвестирало над 160 млн. евро за 7 години в аеропорта на Бургас.

Кметът Димитър Николов определи експресния и качествен старт на терминала като голям подарък за Никулден, когато е празникът на града. "Това е най-голямата инвестиция, правена на бургаското летище през последните десетилетия и отличен пример за успешно публично-частно партньорство, благодарение на което Бургас вече има красиво и модерно летище, което ще спомогне за развитието на туризма и икономиката в региона и в България", каза Георги Тодоров.

Терминалът е площ от близо 21 000 кв. м., с обширни площи за пристигащи и заминаващи пътници и 31 гишета. Специално огнеопорно пано с широчина повече от 400 метра пък служи за изолация и контрол. Приложена е най-модерната линия за управление на системите за обслужване на пътници и багаж, с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите.

Новото съоръжение ще бъде отворено за граждани ден преди Никулден с много игри и изненади и за най-малките. Ден след това то ще бъде зона единствено за пасажери.

Александър Цинел, председател на Надзорния съвет на „Фрапорт", символично предаде ключа за новия терминал на зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров като израз доброто сътрудничество между държавата и частния бизнес.