Съдействат на бащата и бабата на Никита да пристигнат в България
Съдействат на бащата и бабата на Никита да пристигнат в България / МВР

В момента се разглеждат аварийни варианти за бързото транспортиране в България на бабата и бащата на 5-годишния Никита, който на 23 март беше открит мъртъв в куфар в река Искър, край Пасарел.  Близките на детето, както и на намерената разчленена край Приморско жена 20 дни по-рано, за която се твърди че е негова майка – 35-годишната Анна, са готови да пристигнат в страната за да съдействат на разследването.  Майката на Анна и баба на Никита живее в Тива. Тя е разпознала своите близки по снимките, разпространени от МВР.

Това съобщава детският омбудсман на Руската федерация Павел Астахов, в неговия микроблог Twitter, цитиран от rosbalt.ru.

По думите на омбудсмана, майката на детето решава да се премести от Русия до Кипър с Никита през лятото на 2013 г., за да му даде "европейско образование". Те напускат Русия през септември на същата година, а съпругът и баща на детето остава в Перм.

Според Астахов, майката и детето живеели в Кипър до края на миналата година. През януари т.г.  те се преместват в България. До тогава бабата на Никита е разговаряла с дъщеря си основно, чрез интернет.

Омбудсманът, отбелязва, че разследването на двойното убийство е под специален контрол на най-високо ниво в България и Русия.

Междувременно Разследващата комисия на Русия откри наказателно производство за разследване на убийството на 35-годишната жена и на нейния син Никита, съобщават от пресслужбата на Министерството. Наказателното дело е по член за убийство на две или повече лица.

От медията съобщават още, че Анна е работела като държавен служител в отдел "Човешки ресурси" в Перм, родом е от Соликамск.