69 тона бял боб с пестицид откриха в Девня
69 тона бял боб с пестицид откриха в Девня / sxc.hu
Каква е цената на един глас днес в навечерието на изборите
Стар боб прецаква купения вот
92948
Стар боб прецаква купения вот
  • Стар боб прецаква купения вот
Бирата е хит в търговията с гласове в Бургаски регион. Това установи проверка на „Дарик“- Бургас из съдебните протоколи срещу дилъри на гласове. Дали е светло или тъмно, пивото се оказва най-добрата стръв за лов на избиратели. Изпревари дори скарата и торбичките, пълни с боб и леща и прочее продоволствия, с които изобилстваше асортимента от предизборни рушвети. 

Две бутилки бира за една бюлетина в балканска община. Практиката наложил безработният Хасан, който със светло пиво стимулирал жителите на общината да гласуват. Дилърът на гласове работил на две смени – първа и втора пред магазин в центъра. Първите пет купени избиратели получили 10 шишета бира. За хаир взели и бонус – две бутилки безалкохолна напитка.

Този забележителен бартер детронира изборното кебапче, заради което площадите на села и градове се одимяваха по време на политическите кампании.  Тази година, освен пивото, новост са отдалечените от очите на опонентите горски купони за избиратели, без преспиване.

Старият боб в торбичките с продоволствия прецаква купения вот. Избиратели споделиха недоволството си от качеството на варивото. Казват, че увира трудно.

Хранителните продукти и напитките далеч не изчерпват целия предизборен асортимент. Жители на ромския квартал „Победа“ в Бургас още пазят като скъп спомен от предходния вот-  по една лява обувка на човек. Търговци на гласове обещали да им дадат и дясната, ако определен кандидат спечели убедително, но той така и не бил избран. Днес, ромите правят коалиции и шетат из квартала с чифт от две леви обувки.

Според избиратели търговията с гласове е разпределена на географски принцип. Най-евтино се купували електорални единици в крайните квартали, най-скъпо в центъра на Бургас, вероятно заради профила и обществения статус на избирателите.
Чуйте повече по темата в звуковия файл: