/ БТА
Експерти от администрацията в Приморско са извършили проверка на плажната ивица в Китен след получен сигнал за замърсяване на морската вода. На място не е било установено такова, увериха от пресцентъра на морската община. Проверена е зона в близост до устието на река Караагач.

Вижте актуални данни за чистотата на морската вода


“Ситуацията изглежда спокойна и не бихме искали да се създават излишни притеснения. Временното замътняване се случва в определени периоди на годината, обичайно когато след период на безводие дебитът на река Караагач се увеличи по-рязко и отведе част от пясъчния нанос, натрупан на устието, в морето. Нека изчакаме спокойно да излязат резултатите от пробите на морската вода, които днес бяха взети от компетентните институции”, призова кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов.

Въпреки че плажната ивица е държавна собственост и е отдадена на концесия, общинската администрация ще проследи казуса, посочи още той и допълни, че представители на Община Приморско ще направят регулярни посещения на плажната ивица и през следващите дни.

Междувременно стана ясно, че е извършена и съвместна проверка на Община Приморско, Басейнова дирекция “Черноморски район” към Министерството на околната среда и водите и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас в района на Централен плаж – Приморско и крайбрежната алея на курортния град. И там не са установи замърсявания на морската вода.

Според резултатите “не се констатират брегови източници на замърсяване”, “водата в проверявания участък е видимо чиста, без цвят, без специфична миризма и без опалисценция на повърхността”, обявиха от общината.

Припомняме, че от началото на юни, РЗИ - Бургас извършва регулярни проверки по плажните ивици в Бургаско. До този момент не се съобщава за проби, които са показали отклонения
Станимир Димитров/БТА