Слуховете, че водата на Черно море може да бъде заразена с различни бактерии след рухването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ в Украйна, породиха въпроси сред някои туристи с резервации на българското крайбрежие, но не доведоха до отмяна на почивките. Такава е засега картината, която представят медиите в Румъния.

Притеснения за безопасността на крайбрежието се появиха и по отношение на румънския участък на Черно море. „Масло в огъня“ наля изявление на Световната здравна организация (СЗО) от преди няколко дни, в което се предупреждаваше за риск от холера във водите по долното течение на река Днепър. Информацията бе погрешно възприета сред мнозина в Румъния, което породи опасения, че холерата може да достигне румънския бряг, въпреки че предупреждението се отнасяше само за района, непосредствено засегнат от разрушаването на язовира край Нова Каховка.

През последните дни институции и специалисти и в Румъния, и в България ежедневно предоставят информация и коментират колко реална е възможността замърсените води от Днепър да достигнат румънския и българския бряг и дали това представлява опасност. 

МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Властите в двете страни увериха през последните дни, че водата на Черно море е безопасна за туристите. В края на миналата седмица министрите на околната среда на България и Румъния обсъдиха координирани действия между двете държави във връзка с мониторинга на морската вода след разрушаването на язовирната стена в Украйна. Качеството на водите и в двете държави се следи постоянно.

След погрешно възприетото в Румъния предупреждение на СЗО за опасността от холера, румънската редакция на Радио Свободна Европа потърси за коментар морския биолог Ръзван Попеску Мирчени. В интервю за медията биологът каза, че няма причини за паника и подчерта, че холерата не се разпространява в солени води.

„Холерата се предава само в сладка вода, замърсена с фекалии или мъртви тела, какъвто е случаят в наводнените райони на Украйна“, обясни Ръзван Попеску Мирчени и подчерта, че в света няма документиран случай на заразяване с холера от морска вода.

Наводнението, причинено от разрушаването на язовирната стена в Украйна, носи със себе си тонове отпадъци, пестициди и бензин. Част от тези води ще достигнат Черно море, но властите и специалистите казват, че няма причина за тревога, обобщи румънската редакция на Радио Свободна Европа. 

Биологът Ръзван Попеску Мирчени обясни, че устието на река Днепър ще изиграе ролята на филтър, като напомни, че пясъкът е един от най-добрите филтриращи материали и ще спре голяма част от бензина и въглеводородите, преди те да се излеят в морето. 

Кунчев увери: Морската вода по българското Черноморие е безопасна за къпане

Освен това въглеводородите се разпръскват във водата, като се опитват да заемат цялата повърхност, което означава, че докато стигнат до Черно море, количеството им вече ще е разредено, обясни специалистът и допълни, че процесът на разсейване ще бъде още по-силен в морската вода.

Според експерта голяма роля за разсейване на замърсителите ще изиграе река Дунав, чийто дебит се очаква да надхвърли средния от 6400 куб. м в секунда поради проливните дъждове през пролетта.

"Инерционното влияние на Дунав смесва много силно цялата тази водна маса и я изтласква на югоизток, към морето“, заяви морският биолог, цитиран от Свободна Европа. 
Според него е по-вероятно тези вещества, в разредена форма, да се наблюдават по-скоро край бреговете на България, отколкото на Румъния.

"Разбира се, част от замърсените води бавно ще си проправят път към румънския бряг, но вече в процес на смесване със солени морски води и всичко, което достигне брега, ще бъде най-много някакви утайки", обясни Ръзван Попеску Мирчени.

Въпреки че ще минат няколко месеца преди вредните вещества, изтекли в река Днепър, да достигнат румънския бряг в разреден вид, от 15 юни Дирекцията за обществено здраве в Констанца започна да наблюдава морската вода всеки ден. Обикновено тестовете се извършваха два пъти месечно, припомня Свободна Европа.

Резултатите от анализите се публикуват на уебсайта на дирекцията и следят за наличието на Ешерихия коли, ентерококи и салмонела във водата.

Изпълнителният директор и основател на туристическата агенция „Травъл Планер“ Себастиан Константинеску сподели пред в. „Адевърул“, че след появата на слуховете за замърсяване на водата са получили множество въпроси от туристи с резервации на българското крайбрежие.

„Съветваме всички, които имат опасения, да търсят информация само от официални източници и да следят официалните данни, публикувани от компетентните органи. Българските власти разбират, проверяват и вземат под внимание опасенията на румънците, още повече че страната ни е най-важният източник на туристи за българското крайбрежие“, заяви Себастиан Константинеску, цитиран от "Адевърул". 

Вестникът отбелязва, че напоследък се е забелязал период на стагнация в резервациите за българското крайбрежие, но според медията това се дължи по-скоро на стачката в образованието, която създаде несигурност около периода на ваканциите, а не на опасенията от замърсяване.

Според агенция Медиафакс румънците продължават да резервират почивки в България, като се наблюдава общо увеличение в сравнение с лятото на 2022 г. 

Румънските медии публикуваха през последните дни изявленията на министерството на околната среда и водите и на министерството на туризма в България във връзка със ситуацията. Отбелязано бе, че българските, румънските, украинските и молдовските власти имат ежедневен обмен на информация във връзка с потенциално замърсяване на Черно море.

В атмосферата на слухове и опровержения от страна на компетентните институции румънският министър на икономиката, предприемачеството и туризма Раду Опря обърна внимание и на ролята на дезинформацията.

„Никога не забравям, че има и хибридна война“, каза министърът, цитиран от телевизия Диджи 24. Той каза, че хипотезата за хибридна война във връзка със слуховете за замърсено румънско крайбрежие се споделя и от част от хотелиерите.

Румънците нямат никаква причина да анулират резервациите си на румънското крайбрежие!“, заяви министър Раду Опря.

Голяма част от тях обаче предпочитат България. Страната ни остава сред най-предпочитаните морски дестинации заради близостта, услугата „ол инклузив“ (all inclusive), доброто обслужване, множеството исторически и природни забележителности и атрактивните оферти, обобщава в. „Адевърул“.

Броят на румънските туристи по българското Черноморие продължава да расте, като очакванията на хотелиерите през 2023 г. са за добър сезон, съдейки по резервациите около 1 юни и Петдесетница. Въпреки увеличението на цените в туризма, както и на всичко останало, българското крайбрежие предлага почивки за всеки джоб, пише вестникът и отбелязва, че цените са по-достъпни от тези в Гърция и Турция.
София Георгиева/БТА