Летният туристически сезон стартира успешно и се очаква възходящата тенденция да продължи и през следващите дни. Това заяви пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. 

Експертът посочи, че още през май е имало 18% ръст на туристите, като тенденцията през юни е подобна.

Вече сме в така наречения среден сезон. Това означава, че по курортите започва масовото пристигане на туристи. В комплексите „Албена”, „Св. св. Константин и Елена”, „Златни пясъци” и „Слънчев бряг” има предимно чужденци. Българите ходят в останалите градове по Черноморието. Очакваме през този сезон да има около 3,2 милиона чужденци и 5,1 милиона българи“, обясни Драганов.

Здравният министър: На този етап няма никаква опасност за нашето Черноморие

Той добави, че не са чак толкова много сънародниците ни, които ходят в Гърция и Турция на море. В Гърция почивали около 600 000 души, а в Турция - по-малко.
Статистиката сочи, че всички българи, които ходят в Гърция, посещават по 2-3 пъти и места в България. Има около 24 милиона пътувания на българи в България и 7 милиона - в чужбина. Активно пътуващи са над 3 милиона българи и те пътуват средно по около шест пъти в годината, каза още Драганов.

Според него проблем с кадрите у нас няма, когато работодателите са готови да плащат. Експертът даде за пример факта, че масово българи работят като сервитьори и спасители в Кипър заради предлаганото по-високо възнаграждение.

Драганов определи като „спекулативни” твърденията, че е възможно замърсяване на Черно море заради взривения язовир в Украйна.