/ iStock/Getty Images
Министъра на туризма Николина Ангелкова информира, че на срещите в петък с контролните органи за обобщаване на сезона по Черноморието са констатирани все по-малко закононарушения в сектора, но има какво още да се желае.

Дават още 15 милиона лева за реклама на туризма

По-високи са очакванията на потребителите за качеството на ол инклузива. Затова стартираме по искане на бранша диалог и дебати дали да има регулация за олинклузива и каква да бъде тя, ще проведем кръгли маси по темата, анонсира министър Ангелкова.

Блогъри и влогъри ще рекламират България като туристическа дестинация

Тя се спря и на проблема с кадрите, който за туризма е по-сериозен. Успяхме да компенсираме недостига им с наемане на сезонни работници от трети страни извън ЕС, главно от Украйна и Молдова.

За изминалия сезон те са над 10 700, но това е временна мярка.

Най-добрите храни за лятото

Успоредно работим с Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Междуведомствения съвет за кадрите в туризма в посока дуално образование, квалификация и преквалификация.

BG туризъм: Бетон и пластмасови замъци

Миналата година подписахме споразумение за туризма с МТСП и Германо-българския център за квалификация и преквалификация и по него към момента са обучени над 450 работещи или безработни. В центъра се работи по две програми – националната за образование и заетост и по финансирането на квалификацията и преквалификацията от самия работодател. Само със съвместни усилия можем да постигнем траен успех в тази посока, обобщи министърът на туризма.