Десетки шофьори се събраха днес в Бургас в знак на протест срещу бесния скок в цените на горивата.
Десетки шофьори се събраха днес в Бургас в знак на протест срещу бесния скок в цените на горивата. / Снимки: Дарик Бургас
Гневни заплашват да затворят магистралата
На всеки 10 дни бойкот на всяка една от големите бензиностанции - за това призоваха днес шофьорите в Бургас. Днес десетки излязоха на протест срещу високите цени на горивата. Демонстрацията започна на изхода на града, а се чуват гласове за предприемане на крайни действия.

„Положението е нетърпимо. Възможно е още днес да затворим магистралата, тези неща се решават спонтанно, ще видим какво е настроението сред колегите”, казват протестиращите шофьори.

протест цени горива
netinfo

„Тук сме, защото само за месец масовият бензин А-95 поскъпна с 11 стотинки, а дизелът с 13стотинки. В Бургас цените на горивата са едни от най-високите в страната, въпреки че тук се намира "Лукойл". Ние сме срещу неговия монопол", заяви Росенка Бъчварова, която е модератор в една от най-големите групи в социалната мрежа "Шофьори Бургас".

протест цени горива
netinfo

Водачите са гневни от бесния ход нагоре в цените на дизела и масовия бензин А-95. Към днешна дата обикновеният дизел се продава средно по 2,41 лв./л, но в някои области в големите вериги цената му достига дори до 2,58 лв./л. A-95 също достигна рекордни стойности - средната цена е 2,37 лв./л, а в много области обаче и бензинът премина границата от 2,50 лева за литър. Вече се наблюдава тенденция и за нов скок.

В същото време властта демонстрира абсолютен непричом по проблема. „Цените на горивата не се регулират от държавата. Те се определят от пазара - от търсенето и предлагането. Това са нормалните пазарни механизми и държавата няма как да влияе”, заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Колизията прокара пътя и на нов вид туризъм в пограничните райони - бензинов туризъм. Нашенци вече отскачат за гориво до съседна Турция. Там, в момента, литър бензин струва средно по 1,48 лева. Дизелът превърнат в левове пък се търгува около 1,34 лв., а пропан-бутанът - 0,42 лв.