/ Снимка: Дарик, архив
Над 20 деца от Детска градина „Раковина“ в Бургас са със съмнения за хранително отравяне, след обяд в столовата на забавачницата. За това съобщиха пред „Дарик“ разтревожени майки.

Децата са на 3-годишна възраст. На 21 май, родителите им ги изпратили на детска градина в добро здравословно състояние, когато отишли да ги приберат, почти всички деца от групата са били със стомашно разстройство.

Все още родителите нямали информация какво са консумирали децата им във въпросния ден в ЦДГ "Раковина". За случая вече са информирани в Регионалната здравна инспекция и Агенцията по Безопасност на храните.

От служителите в забавачницата са взети проби за анализ, тъй като опасенията са свързани с разпространението на вирусна инфекция в детското заведение. Изследвана ще бъде и храната, която децата са консумирали.

Децата са прегледани от личните си лекари и педиатър, като на всички е поставена диагноза „вирусна инфекция“, стана ясно от съобщение на здравната инспекция в Бургас. Не е установено други деца от групата да отсъстват по здравословни причини. В останалите групи няма отсъстващи.

Взети са проби от храната, консумирана на 21 май и носогърлен секрет от 5 души персонал. Резултатите се очакват след 48 часа. Учителката на групата също е с оплаквания, като същата не е консумирала храна в детското заведение.