Във фабричните кухини автобуса – зад лявата задна гума и между предната дясна гума и вратата, били открити черни полиетиленови торби, пълни с общо 370 кг прахообразни препарати за растителна защита в пакети и 38 литра течни, в туби.
Във фабричните кухини автобуса – зад лявата задна гума и между предната дясна гума и вратата, били открити черни полиетиленови торби, пълни с общо 370 кг прахообразни препарати за растителна защита в пакети и 38 литра течни, в туби. / Снимка: Дарик, архив
Контрабандни препарати за растителна защита, скрити във фабрични кухини на автобус презовзащ пътници от Турция за Румъния,откриха инспектори и гранични служители на митнически пункт Лесово. Иззети са 370 кг прахообразни пестициди в пакети и 38 литра течни субстанции в туби с недекларирани препарати.
При проверката, и пътници, и екипаж, са заявили, че пренасят само личен багаж. Нарушения не били констатирани и при сканирането. Контрабандната практа била засечена при последвалата проверка на автобуса със специализирана  мобилна  рентгеновова апаратура, се установило, че над задната лява гума и между предната дясна гума и вратата на автобуса. Във фабричните кухини – зад лявата задна гума и между предната дясна гума и вратата на автобуса, били открити черни полиетиленови торби, пълни с общо 370 кг прахообразни препарати за растителна защита в пакети и 38 литра течни, в туби. Стоката била маскирана зад специални капаци без видими дръжки за отваряне на пригодените за тайници места. Установено е, че препаратите са собственост на стюарда на автобуса-румънски гражданин. Срещу нарушителя с инициали - М.С. е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. Контрабандните пестициди са задържани от дежурeн служител на БАБХ.