/ Стела Костадинова
Мъж е арестуван за изнудване в размер на 186 000 лева. Парите той взел от свой приятел, лъжейки го, че срещу двамата се води разследване от полицията. Част от сумата е изхарчена за скъпи дрехи и мотоциклет, а останалата е проиграна в казино. Това съобщиха на съвместен брифинг полицията и прокуратурата в Бургас. 

"В случая участват двама мъже. Потърпевшият е на 35 години, извършителят е на 23 години. Двамата се запознават в бургаско заведение, в последствие поддържат контакти помежду си през социалните мрежи. Възникват някакъв вид доверителни отношения между тях. Вследствие на което по-младият е поискал парична сума в заем, която е върнал навреме. След това е поискал втора такава, също я върнал навреме. Впоследствие е поискал малко по-голяма сума в размер на около 10 000 лева, с която  възнамерявал да развива бизнес, в следствие на този бизнес ще генерира печалба, която после ще делят двамата", разкри директорът на ОД на МВР- Бургас старши комисар Калоян Калоянов. 

арест Бургас
Стела Костадинова

"Последва ново искане за нова сума пари и следва версията, която той е развил, че всъщност тези средства са за незаконна дейност, включително разпространение на наркотици, че полицията знае. Двамата са били дълго време наблюдавани, снимани и т.н. и, за да може да не се стигне до арестуване на младия мъж и неговия приятел, донорът на парите, трябва да се плаща на полицейските служители", заяви комисар Калоянов. 

Казано му е, че полицейските служители са високопоставени и са от град София, допълва комисар Калоянов. 

Започва предаване на суми от пари, като общата сума за по-малко от една година е 186 000 лева, става ясно по време на разследването. 

"Постоянно е убеждаван потърпевшият, че всеки момент може да бъде задържан, че това ще се отрази и на неговото семейство. че трябва да плаща, за да се осигури спокойствие както на него, така и на неговия приятел", обяви комисар Калоянов.

Районна прокуратура Бургас
Facebook / NOVA

За да осигури парите потърпевшият е теглил кредити от банки, теглили е бързи кредити, взимал е заеми от приятели и роднини, заявиха от полицията в Бургас.

Случаят е разплетен, след като потърпевшият е разкрил за схемата пред свои близки. 

По случая са използвани са специални разузнавателни средства.

Потърпевшият толкова вярвал на историята, че дори обмислял самоубийство, разкриха още от полицията по време на брифинга. 

Извършителят, който е безработен, е проиграл голяма част от сумата в игрална зала, купил си е скъпи дрехи и мотоциклет за 8000 лева, съобщиха от полицията. 

Законът предвижда наказание от 2 до 8 години "лишаване от свобода" и глоба от 1000 до 3000 лева за това престъпление. 

Заподозреният е арестуван, задържан е за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска разглеждане на мярката му за неоклонение в съда.